Здраве и красота

Хранителни елементи при високо кръвно

За повече здраве

21.10.2020г. / 12 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Наричат високото кръвно налягане „тихият убиец“. Понякога напомня за себе си с леко главоболие, а има случаи, в които няма симптоми, които да ни подскажат, че стойностите му остават високи. Причините за възникването на хипертония са много – стрес, затлъстяване, заседнал начин на живот, някои заболявания като диабет, фамилна обремененост. Начинът на живот е от съществено значение да поддържаме в баланс стойностите на кръвното налягане. Вижте кои хранителни елементи помагат за понижаването на високо кръвно. Внимание! Преди прием на медикаменти и хранителни добавки се консултирайте с лекар. 

Калий

Калият е минерал, който е необходим на организма за добра сърдечна и бъбречна функция, но също така играе съществена роля и в здравето на костите, мускулите, цялото тяло, намалява риска от диабет. Приемът на калий чрез храни, които го съдържат или добавки, намалява и риска от сърдечни болести, инсулт, образуване на камъни в бъбреците, задържане на излишни течности в организма. Калият облекчава напрежението в стените на кръвоносните съдове, регулира натрия в организма и спомага за поддържане на здравословни стойности на кръвното налягане.

4 стъпки за захарен детокс

Минералът се съдържа в по-големи количества в храни като авокадо, банани, мляко, кисело мляко, гъби, портокалов сок, картофи, домати, риба. 

Полезни напитки при високо кръвно налягане

Омега-3 мастни киселини

Полезните омега-3 също участват в редица процеси в човешкото тяло, сред тях и поддържането на кръвоносните съдове здрави. Според някои изследвания, мастните киселини могат да имат положителен ефект при високо кръвно налягане. Омега-3 мастните киселини са едни от най-необходимите за здраво сърце и мозък, благоприятстват здравето на очите, кожата, подпомагат отслабването. Храни, които са богати на тях са риба, ядки, семена, като ленено семе, чиа, сусам. 

3 хранителни елемента при висок кортизол

Магнезий

Магнезият е минерал, който участва в над 200 ензимни процеса в човешкото тяло, включително контрол на високото кръвно налягане, кръвна захар, метаболизъм, мускулна и нервна функция и други. Минералът спомага за отпускането на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Тук може да видите кои храни съдържат в по-големи количества магнезий и да ги добавите към менюто си, ако страдате от високо кръвно налягане. 

Витамин С

Според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, витамин С, който е мощен антиоксидант, може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане. Той е важен за усвояването на калция, желязото, грижи се за здравето на кръвоносните съдове, очите, подсилва имунитета. Вижте кои храни са богати на витамина. 

Коментирай