Здраве и красота

Чайове за баланс на чакрите

За да бъдете винаги в добро настроение

27.10.2020г. / 10 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието ни се налага да се справяме с различни емоции, неразположения. Някои от тях подсказват за блокаж на нашите енергийни центрове в тялото, наречени чакри. Вижте кои са те и кои чайове може да помогнат за техния баланс. 

Ето цветовете, свързани с всяка чакра и къде се намират те в тялото:

  • Коренна чакра (червен) –  В основата на гръбначния стълб;
  • Сакрална чакра (оранжев) – В областта на репродуктивните органи;
  • Чакра на слънчевия сплит (жълт) – Горна част на стомаха и диафрагмата;
  • Сърдечна чакра (зелен) – Сърце, гърди и бял дроб;
  • Чакра на гърлото (син) – Врат и уста;
  • Чакра от трето око (лилав) – Точка на челото, точно между веждите;
  • Коронна чакра (бял и лилав) – На върха на главата.

Коренна чакра -  чай от глухарче

Коренната чакра отговаря за нашето чувство за безопасност, способността ни да имаме стабилен дом, както и хубава енергия. Ако искате да имате силна жизнена енергия, този чай може да ви помогне да активирате този енергиен център. Глухарчето помага за детоксикация на черния дроб и бъбреците, подобрява храносмилането, намалява мускулната болка. Ако изпитвате болка в долната част на гърба или тазобедрената става, това може да подсказва за блокиране на тази чакра.

Коя е най-силната ви чакра според зодията и как е свързана с вашето здраве?

Сакрална чакра – чай от ашваганда

Сакралната чакра е свързана с нашата интимност и креативност. Когато е в дисбаланс тя се свързва с някои зависимости. Емоции като гняв и срам могат да блокират чакрата, също и ако имате проблеми с репродуктивните органи. Сакралната чакра може да ви помогне да се справите с промените в настроението и стреса. Билката ашваганда е балансираща хормоните, която е и естествен афродизиак, помагащ да се чувствате силни. Повече за нея може да прочетете тук. 

Чакра на слънчевия сплит – чай от канела

Чакрата на слънчевия сплит е свързана с нашата мотивация, лидерски способности, увереност и чувство за хумор. Ако сме срамежливи, песимистични, контролиращи, агресивни или мързеливи, тя е извън баланса си. Също така, ако страдате от проблеми със стомаха, като язви, лошо храносмилане, гадене, това може да означава блокиране на тази чакра. Канелата ни помага да разпалим вътрешния си огън и да стимулираме храносмилането. Тя действа противовъзпалително и е силен антиоксидант. Спомага за контрола на кръвната захар и подобрява настроението.  

Сърдечна чакра – чай от розови листенца

Сърдечната чакра е свързана с нашата способност да обичаме безусловно, както себе си, така и другите. Когато сме тъжни, депресирани, ревниви, тя е блокирана. Слабият имунитет, проблеми със сърцето, белите дробове и ръцете, също може да подсказват за блокирана чакра. Розовите листенца приготвени под формата на чай, действат леко успокоително и противовъзпалително. Чаят спомага да повишим любовта към себе си. 

Как да балансирате чакрите си

Чакра на гърлото –  чай от анасон

Чакрата на гърлото отговаря за добрата комуникация, изказването на мнението ни свободно, да покажем своите таланти. Когато е блокирана, може да сме лъжливи, да клюкарстваме, да сме пасивни. Също така, проблемите с физическото здраве свързани с устната кухина,  гърлото, врата и раменете, показват блокиране в тази чакра. Анасонът елиминира лошата енергия, която може да ви накара да бъдете негативни в думите си или да изпитвате страх да говорите открито. Също помага за облекчаване на възпалено гърло, кашлица, както и за подобряване на храносмилането.

Чакра на трето око – чай от гинко билоба

Тази чакра е свързана с областта, отговаряща за мъдростта и интуицията, с нашата памет и концентрация. Ако се чувствате разсеяни, объркани, трудно запомняте, то чакрата е блокирана. 

Свързани статии

Чаят от гинко билоба ще ви помогне да стимулирате мозъчната циркулация и притока на кислород,, като ще ви помогне да повишите и вашата концентрация и интуиция. 

Коронна чакра – чай от лавандула

Коронната чакра е свързана с чувствата, че сте свързани с вашата душа, вътрешния мир. Когато сте депресирани, изолирани от социални контакти, чакрата е блокирана. Косопадът, влошеното състояние на кожата на скалпа, също подсказват за блокирана чакра.  Лавандулата е успокояваща и помага да подобрим своите вибрации. Чаят от нея може да помогне и за подобряване на енергията на останалите чакри, да бъдем радостни, да намалим стреса и напрежението. 

Коментирай