Здраве и красота

От колко протеини на ден всъщност се нуждаем, за да сме здрави

Точното количество и качеството на протеините е от значение за здравето и фигурата

09.11.2020г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са жизненоважен макроелемент, от който нашите тела се нуждаят, за да функционират правилно. Те са градивна единица, без която организмът силно се затруднява да изпълнява своите функции. Протеините на практика участват във всеки жизнен процес. Те са необходими за изграждане на мускулите, възстановяване на тъкани, имат транспортна функция, участват в синтеза на ензими, хормони, невротрансмитери.

10 причини да ядете повече протеини

Ето защо получаването на достатъчно протеини с храната е от толкова голямо значение за здравето на организма. Ако се опитвате да отслабнете, не мислете протеините за свой враг. Те всъщност могат да ви помогнат да се отървете от излишното тегло и мастна тъкан. Ако с диетата си приемате достатъчно количество протеини, нито повече, нито по-малко, организмът ви ще функционира добре, метаболизмът ви ще се засили, а апетитът ще се намали.

5 признака на дефицит на протеини

Чад Керсик, директор на лабораторията по ефективност на храненето и двигателната активност в Университета Линденууд в Мисури смята, че полезните питателни протеини имат отношение към синтеза на мускулни протеини, от които тялото ни се нуждае, пише healthdigest. Те са необходими за здравословния и правилен клетъчен обмен в тялото, за възстановяване на тъканите, за клетките на имунната система – всички те се нуждаят от протеини, за да функционират. 

Но от колко протеини точно се нуждаем всеки ден, за да може тялото ни да изпълнява функциите си по здравословен начин? 

Референтният диетичен прием – количеството, препоръчано от Американския институт по медицина и здраве, е приблизително 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Това е основното количество протеин, необходимо за предотвратяване на дефицит на протеини.

Плодове, богати на протеини 

Както всичко в медицината и здравето, така и по отношение на протеините, нуждата от тях е индивидуална и зависи от редица фактори. Не само количеството протеин е важно, още по-важно е качеството му. Ако приемате вредни протеини от мазни, пържени, преработени храни с изкуствени добавки и подобрители, тялото ви няма да успее да изпълни добре многобройните си функции. 

Мъжете обикновено се нуждаят от повече протеини от жените, защото по природа телата им имат повече мускулна маса и са по-големи. Спортистите, културистите, бременните жени и хората над 65 години също се нуждаят от повече протеини.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Диетолозите смятат, че получаването на протеини трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди и количества, но и с качеството на протеините. Най-здравословните източници на протеин са нетлъсто месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови култури, зърнени храни, гъби, ядки. Те дават пълноценни и полезни протеини, необходими за здравето.  

Коментирай