Здраве и красота

Как влюбването влияе върху женското здраве?

А и не само

11.11.2020г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В сезона на вирусните инфекции, грипа и пандемията от коронавирус всички мислят за това как да повишат имунната си система и да я направят по-устойчива на атаките на болестотворните патогени. Пием витамини, минерали, опитваме се да се храним здравословно и разнообразно. Това обаче се оказва крайно недостатъчно.

Изследванията показват, че най-добрият начин да дадем мощен тласък на имунната си система е влюбването.

Проучване, публикувано в Psychoneuroendocrinology и цитирано от healthdigest констатира, че в първите две години от влюбването имунната система работи на абсолютен максимум.

Как се влюбват мъжете?

Учените са разгледали генетичните изследвания на 47 жени в нови връзки за период от две години. Резултатите сочат, че ефектите от влюбването оказват силно намаляващо влияние спрямо стреса в тялото – основен механизъм за сриване на имунната система.

Влюбването и ефектите от него впоследствие намаляват стреса и депресията, като подсилват гените и клетките, свързани с ефективността на имунната система в справянето с вирусите и бактериите.

Жените, които са се влюбили в този период или са били все още влюбени, са показали положителни промени в резултатите от изследванията.

Авторът на изследването – Деймиън Мъри, професор Tulane's School of Science and Engineering казва пред Insider, че резултатите могат да покажат начина, по който тялото се подготвя за по-близък интимен контакт и потенциална възможност за бременност, какъвто е и природният еволюционен смисъл на връзката мъж-жена.

Но това не е единственото положително нещо, което любовта прави с тялото. Изследването показва още, че влюбването провокира секрецията на допамин в мозъка, което насърчава усещането за щастие. С напредването на любовта тялото освобождава окситоцин в мозъка, което създава усещане за близост, свързаност, които от своя страна понижават стреса и благоприятстват доброто здравословно състояние и адекватни съпротивителни сили на имунната система.

4 начина да се влюбвате все повече в партньора си всеки ден

Доказано е, че самотата и отчаянието, липсата на добри социални и интимни връзки оказват вредно влияние върху здравето, включително възпаленията в тялото, депресия, сърдечносъдови заболявания, диабет, влошено общо състояние. Хроничните възпаления нанасят сериозна вреда за цялото тяло в дългосрочен план. Те са и сред основните показатели, свързани с преждевременната смъртност вследствие на отключени заболявания.

Коментирай