Здраве и красота

Какво представлява хормоналното главоболие?

Кога се появява и как да го разпознаете

23.11.2020г. / 05 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието и мигрената са често срещан проблем при много хора. Причините за появата на болка в главата са много и в доста случаи е трудно да се определи точната причина за това.

Съществува и така нареченото хормонално главоболие, от което много жени страдат, без да знаят от какво се причинява. То е предизвикано от хормоналните промени, които менструалният цикъл причинява. Тези хормонални колебания се появяват около менструацията, както преди нея, така и по време на протичането ѝ. Ето защо главоболието, хормоналното главоболие и мигрената не са едно и също нещо.

Имате ли тези симптоми? Значи страдате от мигрена!

Ако не сте сигурни от какъв тип е вашето главоболие, дали е мигрена или е предизвикано от други фактори, вижте как можете да го определите.

Хормоналните главоболия са известни още като главоболия, свързани с предменструалния синдром. Обикновено погрешно се определят и като тензионно главоболие или главоболие, причинено от напрежение. Разликата между тензионното и хормоналното главоболие е, че при първото причината за появата му са стресът и напрежението.

Докато при второто причината са колебанията в хормоните непосредствено преди, по време на цикъла и дори малко след него. Симптомите, които също са характерни за хормоналното главоболие, са акне, болки в ставите, намалено уриниране, запек, липса на координация, увеличаване на апетита за сладко, сол, алкохол.

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Какво причинява хормонално главоболие?

Връзката между хормоните и главоболието е сложна и не е напълно ясна. Най-голямо влияние има естрогенът, който непрекъснато променя нивата си по време на месечния цикъл. Той е най-податлив на колебания и се отразява върху главоболието, като може да предизвика и сложна верига от симптоми, включително болки и схващания в мускулите, проблеми с нервната система, кръвоносните съдове.

Кога се появяват най-често хормоналните главоболия?

Според доктор Кесия Гайтер, гинеколог и специалист по фетална медицина в NYC Health Hospitals / Lincoln, цитирана от shape.com, променливите нива на естроген и прогестерон карат главоболието да се появи три дни преди менструацията, като този интервал варира при различните жени заради индивидуалните им особености. Възможно е главоболието да се появи и седмица преди настъпване на менструацията, както и да продължи по време на цикъла и малко след него.

6 начина да намалите мигренозното главоболие

Хормоналната терапия, противозачатъчните хапчета, бременността или менопаузата също могат да доведат до промени в нивата на женските хормони и това да предизвика главоболие.

Нивата на естрогена бързо намаляват около 5 дни след настъпване на менструацията. Това е пряко свързано с намаляване на болките в областта на главата.

Коментирай