Здраве и красота

Храни, с които ще живеем до 100

Как да намалим риска от някои заболявания

18.11.2020г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че начинът ни на хранене е от ключово значение за нашето здравословно състояние. Забавният сайт adme.ru споделя няколко съвета в тази посока на американски лекар на име Майкъл Грегър, който още като дете разбира, че храната може да подобри значително физическото ни здраве. Пример затова била неговата баба, която страдала от сърдечно заболяване, но хранейки се основно с растителни храни и спортувайки редовно, нейното състояние много се подобрило.

Грегър е автор на редица трудове, книги, свързани със здравословното хранене и по-специално това, което е на растителна основа. В своята дългогодишна кариера, той е научил, че най-често срещаните заболявания могат да бъдат избегнати и това да живеем до 100 години не е фантазия, а реалност за хората, които се придържат към здравословен начин на живот.

4 вида мазнини за отслабване

Според специалиста, за да се случи това, трябва да се откажем от пушенето, да ходим поне 22 минути на ден, да се храним предимно с растителни храни, да изключим преработените храни от менюто си, да нямаме наднормено тегло, да поддържаме нивата на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане в нормални граници.

Грегър е съставил списък с продукти, от които се нуждаем всеки ден.

Ето кои храни препоръчва за предотвратяване на опасни заболявания.

Исхемична болест на сърцето – Консумирайте бразилски орехи, но умерено, тъй като са токсични. Само 4 ядки на месец понижават нивата на холестерола в кръвта. Избирайте храни, богати на калий, като зелени зеленчуци, банани, кайсии – те укрепват кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Яжте цитрусови плодове – те съдържат фитонутриента хесперидин, който подобрява сърдечносъдовото здраве.

Как се променя тялото ви, когато правите всеки ден планкове

Белодробни болести – откажете се от цигарите, добавете куркума към менюто си – подправка, която блокира действието на канцерогените и предотвратява образуването на тумори. Яжте броколи, кръстоцветни зеленчуци, които помагат да се блокира образуването на метастази.

Мозъчни заболявания – пийте зеленчукови и плодови сокове – поради съдържанието на полифеноли, те намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Когато готвите, не забравяйте да добавите и ароматни подправки, тъй като те ще ви осигурят антиоксиданти. Не пропускайте шафрана – изследвания показват, че той може да подобри когнитивните функции на мозъка.

Знаци, че ядете прекалено много въглехидрати

Чернодробно заболяване - откажете се от алкохола, закусвайте с овесени ядки и добавете червени боровинки към диетата си, тъй като те предотвратяват натрупването на мазнини в черния дроб.

Свързани статии

Депресия - Яжте повече зелени зеленчуци и плодове. Те ще ви осигурят фитонутриенти, които действат като естествени антидепресанти. Хапвайте и сусам и тиквени семки. Вкусните семена са богати на триптофан, който подпомага секрецията на серотонин, който пък ни кара да се чувстваме добре.

Хипертония – Консумацията на ленено семе е един от най-ефективните начини за намаляване на кръвното налягане. Добавете към менюто си и руколата и червеното цвекло. Тези зеленчуци подобряват еластичността на кръвоносните съдове. Пийте и чай от хибискус.

Снимка: Istock

 

Коментирай