Здраве и красота

6 ползи за здравето от витамин Е

Може да забави процеса на стареене на клетките

26.11.2020г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че под формата на хранителна добавка се усвоява по-добре от тялото, когато се приема с храна, богата на полезни мазнини, като месо, риба, авокадо, ядки и т. н.

Витамин Е се съдържа и в редица храни. Той е един от най-необходимите витамини за нашето здраве. Благоприятства състоянието на косата и очите, може да забави развитието на болестта на Алцхаймер, да подобри метаболизма. Вижте още няколко причини да го добавите към менюто си (преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар).

Помага за баланс на холестерола

Поддържането на здравословни нива на холестерола в тялото е от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на хормоните, клетките и нервите. Холестеролът се синтезира в черния дроб, но ако се окисли, може да причини сериозни здравословни проблеми. Витамин Е функционира като защитен антиоксидант и предотвратява окисляването. Това разбира се не означава, че не трябва да следите как се храните, особено ако се налага да балансирате нивата на холестерол.

7 храни, богати на витамин Е

Може да забави процеса на стареене на клетките

Тъй като е антиоксидант, витаминът предпазва от вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките. Свободните радикали са силно реактивни молекули, които могат да се дължат на околната среда, вредни навици, нездравословно хранене, затлъстяване.

Те намаляват продължителността на живот на клетката, чрез процес, наречен оксидативен стрес, който ускорява процеса на стареене на тялото.

5 важни ползи от цинка в сезона на грипа

Намалява риска от сърдечни заболявания

Още една полза за здравето от витамин Е, че помага за подобряване на кръвообращението, намалява образуването на плаки в кръвоносните съдове, което намалява риска от инсулти и инфаркти.  

4 антистареещи витамина за млада кожа

Подобрява имунитета

Витамин Е повишава нивата на тип имунни клетки, наречени Т-клетки, които са бели кръвни клетки, играещи важна роля в имунната система. Витаминът спомага за тяхното поддържане, като по този начин те се размножават правилно и комуникират с други имунни процеси.

Свързани статии

За красива кожа

Това е един от най-важните витамини за кожата, който намалява възпаленията, спомага за задържане на влагата, важен е за еластичността на кожата. Тъй като витамин Е е антиоксидант, неговите свойства помагат за намаляване риска от рак на кожата.

Балансира хормоните

Витамин Е играе съществена роля за поддържането на естествения баланс на хормоните, като се грижи за състоянието на ендокринната и нервната система. Това ни помага да поддържаме добро здраве и здравословно тегло, да сме енергични.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време