Здраве и красота

5 вида болки и неразположения при овулация

И как да ги облекчите

07.12.2020г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена е добре запозната с болките и неразположенията при предменструален синдром и по време на самия менструален цикъл. Но много често се забравя за появата на неразположения и особени усещания, дори болки по време на овулация. При някои тези болки и чувствителност могат да са много интензивни, при други по-малко забележими. Болката по време на овулация е напълно нормална и не е повод за притеснение. Всяка пета жена изпитва някаква степен на болка, която може да е придружена и с други неразположения. Ето най-честите сред тях.

5 ясни знака, че сте в овулация

Болки в кръста

Болката, свързана с овулация, варира при различните жени. Всяка жена има своите индивидуални особености на цикъла, което може да доведе до поява на болки, при някои жени дори много силни. Тъй като яйчниците са разположени странично в таза е разбираемо да се усети болка в кръста. В тази област са съсредоточени огромен брой нервни окончания, които пренасят болката в тъканите на долната част на гърба.

Можете да облекчите тези болки, като опитате някои видове леко разтягане, съсредоточено в долната част на гърба и кръста. Бъдете бдителни над стойката си. Внимавайте да не се прегърбвате и да упражнявате излишен натиск върху долната част на гърба. Храните, богати на магнезий и витамини от група В също могат да помогнат, тъй като оказват противовъзпалително действие на нервната система.

Крампи, спазми

Крампите в корема при овулация настъпват, когато яйцеклетката започне да се подготвя за евентуално оплождане. В тялото се отделят вещества, наречени простагландини, които могат да са главните виновници за поява на спазми, както и болки в корема и гърба.

Как да разберете кога сте в овулация?

Можете да облекчите тези спазми, като отново наблегнете на храни, богати на магнезий, който да успокои крампите. Топлите компреси на корема също са от полза.

Зацапване

Зацапването може да ви стресне, тъй като е плашещо да откриете следи от кървене в момент, който е далеч от настъпването на цикъла. Това може да ви уплаши. Зацапването по време на овулация обаче е много често срещан феномен и е напълно нормално. При освобождаването на яйцеклетката кръвта и течността, които я заобикалят във фоликула, могат да изтекат. Явлението отшумява за ден-два.

Овулация и забременяване – няколко интересни факта

Подуване

Подуването се случва по много причини, най-честите сред които са прекомерна консумация на сол или фибри. Течността и кръвта, които се освобождават при отделяне на яйцеклетката, могат да раздразнят стомашната лигавица и да причинят подуване. Освен това, при овулация нивата на естроген достигат най-високи нива, което също допринася за усещането за подуване на корема.

Чувствителност на гърдите

Чувствителността, напрежението и болката в гърдите по време на овулация се дължат на хормоналните промени и най-вече на високите нива на прогестерон. Този синдром се развива обикновено през втората половина на менструалния цикъл по време на овулацията и след нея. Можете да облекчите тази болка в гърдите, като наблегнете на храни, богати на витамин В6 и Е. Намалете приема на кофеин и мазни храни.

Как да разпознаем овулацията най-лесно?

Коментирай