Здраве и красота

Как спортът ни прави по-здрави и защо екипировката има значение

Няколко съвета за това защо е важно да не спирате физическата активност

11.12.2020г. / 11 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кое бе последното хубаво нещо, което направихте за любим човек или за себе си, с което да се погрижите за тялото и духа си? Грижата за нас има много измерения – да слушаме хубава музика, да четем интересна книга, да се поглезим с масаж, да спим до късно, да се насладим на хубава чаша кафе или чай, а защо не и да си купим нов спортен екип.

Тялото е нашият дом и ако има начин, чрез който да се погрижим за неговия физически и емоционален баланс, то това е спортът.

Ако сега започвате, знайте, че редовната физическа активност е един от най-добрите начини да поддържате спортна мотивация и не само. Колкото повече се забавлявате със спорт, толкова повече ви харесва.

Тези, които все още се колебаят дали си струва да отделят време, за да спортуват, как да се мотивират, нека се запитат „колко мотивиращ е моят спортен екип“. Защото удобната спортна обувка за активността, която сте избрали, облеклото, в което ще се чувствате комфортно, събуждат у вас победителя. Вашата лична победа е тази над мързела, нездравословното хранене, неразположенията.

Онези, за които спортът е начин на живот и са направили приоритет грижата за себе си, спортувайки 3-5 пъти седмично, знаят, че спортът не може да спре, дори в условия, в които спортните зали са затворени, времето навън е неподходящо, семейните и служебни задължения ги притискат. Защото редовните физически усилия им/ни помагат:

  • Да подобрим сърдечносъдовото здраве, намалява се и рискът от инсулт, инфаркт.
  • Редовната физическа активност спомага за изгаряне на излишните калории, но и подобрява метаболизма в дългосрочен план.
  • Спортът е един добър начин да противодействаме на високото кръвно налягане, да поддържаме здрави кръвоносните съдове.
  • Тялото подобрява своята способност да транспортира и използва кислорода по-ефективно.
  • Упражненията у дома, в спортната зала или на открито, повишават нашата мускулна сила и издръжливост, заздравяват костите, ставаме по-гъвкави.
  • Спортът ни помага да намалим нивата на стрес и да бъдем по-често в добро настроение.
  • Укрепваме имунитета, контролираме нивата на холестерола, спим пълноценно.
  • Хората, които спортуват редовно, страдат по-рядко от депресия и имат добро самочувствие.

Тъй като спортът не може да спре, дори когато нямаме достъп до залата за спорт, ето няколко идеи за упражнения, с които да поддържате добър тонус и форма, а защо не и в компанията на любимия човек.

Jumping Jacks

Чудесно начало на тренировка, което ще ви помогне да разгреете цялото тяло, да подготвите ставите за следващите упражнения. За този вид подскоци не ви е нужно спортно оборудване, а удобни спортни обувки. Дамите биха се чувствали удобно с обувки Reebook LITE 2.0, подходящи за разходка, спорт у дома или в залата, както и за крос.

Материята им е лека, дишаща, а подметката е износоустойчива EVA подметка с гъвкави flex канали за издръжливост и добро сцепление.

Тъй като тренирате по двойки, за любимия човек може да изберете обувки adidas DURAMO SL. Подходящи не само за Jumping Jacks, но и за тренировки с вдигане на тежести, бягане. Удобен модел, дишаща материя и максимален комфорт по време на спортна активност.

Клекове

Едни от най-добрите упражнения за стягане и оформяне на дупето, бедрата, подобряване на гъвкавостта. Вариантите за изпълняване на клекове са разнообразни. Може да ползвате стол, да клякате с леки тежести, да изпълнявате български клек, да клякате с тренировъчни ластици. Важно при клековете е да не бързате, докато ги изпълнявате, а за да бъде прецизно трябва да си осигурите не само комфортни спортни обувки, но и екип, който да ви позволява свобода на движението. Добри предложения можете да намерите отново в SPORT DEPOT.

За нея:

Спортен екип WTS NEW CO MARK на adidas – мека, но еластична материя, кройка, която позволява свобода на движение. Спортен комплект подходящ за домашна гимнастика, каране на велоергометър, аеробика, фитнес, зумба, крос, но и за онези моменти, в които искаме да се чувстваме комфортно у дома, докато си почиваме.

За него:

Спортен екип MTS BASICS на adidas, толкова удобен за носене, дори и в свободното време, че партньорът ви не би могъл да откаже на предизвикателството ви да спортувате по двойки. Лекота при изпълняване на упражненията, линия, която следва движенията на тялото.

Планк

Упражнението планк също има няколко варианта на изпълнение. Помага за стягане и оформяне на мускулите на цялото тяло, като е особено подходящо за коремните мускули, бедрата, ръцете и гърдите, докато подобрявате и баланса си.

Спорт на открито

Не пропускайте възможността да спортувате на открито – в парка, в планината. Можете да правите динамично ходене, да карате колело, да тичате. Във вашата тренировка на открито можете да включите и клековете, jumping jacks, да скачате на въже, разбира се, отново е важно да сте добре подготвени по отношение на екипировката.

Зарадвайте любимия мъж с удобни обувки за вашите дълги разходки – TERREX AX3R GTX на adidas. Изключително подходящи са за туризъм. Благодарение на GORE-TEX® мембраната, краката са защитени от влага, остават сухи, а специалната им подметка Continental™ Rubber осигурява добро сцепление както върху сухи, така и върху мокри настилки.

За да се чувствате топло, леко и удобно, докато спортувате на открито, е важно да изберете подходяща горна дреха. Якето е важно да не е обемно, да следва извивките на тялото, да топли, но да остава усещане за лекота. Подарете си комфорт, избирайки adidas яке W ESS DOWN, с патешки пух, покритие, което повишава водонепромокаемостта за допълнителна защита. Модерен и удобен модел, подходящ за вашия спортен екип. Наближават коледните и новогодишни празници, както и лични поводи, в които ще получим или поднесем подарък на любим човек. Спортът е здраве, а добрият спортен екип ни мотивира да не спираме да спортуваме. Още празнични идеи можете да намерите в SPORT DEPOT.

Снимки: Istock и SPORT DEPOT

Коментирай