Здраве и красота

Упражнения за контрол на кръвното налягане

Кои са най-добрите тренировки за понижаване на стойностите му

03.01.2021г. / 15 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Рядко проявява особени симптоми и поради тази причина хората невинаги разбират, че имат повишено кръвно налягане. За да изпреварите събитията е добре редовно да измервате стойностите му, за да не допускате те да се повишат прекалено и да застрашат здравето и живота ви. За нормално се счита кръвното в граници 120 на 80, съответно горна и долна граница на стойностите.

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Кръвното налягане се влияе от физическата активност. Редовните физически упражнения и тренировка могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Смята се, че аеробните упражнения са най-ефективни в тази посока, казва доктор Люк Лафин, кардиолог в клиниката в Кливланд, Охайо. Но кардиоупражненията не са единствените подходящи за контрол на кръвното налягане, смята Лафин, цитиран от thehealthy.com.

Аеробните упражнения, като бързо ходене, тичане, каране на колело, кростренажор, скачане на въже, са най-добрите упражнения, които можете да правите, ако сте с високо кръвно налягане. Но това не означава, че няма и други подходящи активности, които да ви помогнат в контрола му.

Кардиоупражненията повишават сърдечния ритъм, което намалява кръвното налягане.

Кога е нормално кръвното ни да се покачи?

Кои са най-добрите упражнения при високо кръвно налягане?

Ходене

Проучване от 2019 година, публикувано в списание Hypertension констатира, че само 30 минути бързо ходене на ден, особено сутрин, могат да понижат кръвното налягане. Това е ефективен начин за хора с наднормено тегло или затлъстяване да противодействат на високото кръвно. Всяка стъпка има значение. Обездвижването е най-големият враг на сърцето и кръвното налягане.

Още видове аеробни упражнения

Плуване, колоездене, скачане на въже, гребане, джогинг са сред най-ефективните видове тренировки, противодействащи на кръвното налягане. Изберете най-подходящата кардиотренировка за вас според индивидуалните ви способности и нужди. Всички те намаляват стреса в тялото и нивата на кръвно налягане. Не забравяйте, че кръвното налягане се повишава леко заедно с пулса по време на тренировка. Това е нормално и след приключване на упражненията се нормализира.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

Свързани статии

Силови тренировки

Силовите тренировки не са за подценяване. Добре е да се практикуват по около 2-3 пъти в седмицата за хора с проблеми с кръвното налягане. Важно е да се има предвид, че вдигането на тежести повишава рязко кръвното налягане и може да бъде опасно, ако не знаете, че в момента имате високи стойности. Добре е преди силови тренировки да се измерват стойностите му и се преценява дали да се проведе тренировка и с какъв интензитет да бъде тя.

* * *

Каквито и упражнения да решите да започнете да практикувате, важно е да се обърнете към вашия лекар и да го обсъдите. Тази статия има само информативен характер и няма за цел да дава директни съвети.

Коментирай