Защо при отслабване може да се появи косопад?

Какви са възможните причини за ускорено падане на косата

2021-01-13 05:31:00 | Илияна Николова

Ако наскоро сте се освободили от значително количество тегло за кратко време, вероятно сте забелязали и един потенциално свързан с това проблем – косопад. Съществуват няколко евентуални причини косата ви да пада по-бързо. Този тип косопад е обратим и може да се компенсира, но определено е важен предупредителен знак, че тялото ви е подложено на изключителен стрес, с който се бори.

Причини да наддавате тегло по време на цикъл

Една от основните причини, поради които косата пада на кичури и по-интензивно по време на бързо отслабване е, че вероятно приемате твърде малко калории, от които тялото ви има нужда. Калорийният дефицит е сериозен фактор. Ако приетите калории са прекалено малко, тялото започва да губи ценни вещества, необходими за функциите в организма. Нарушават се редица процеси, включително и тези в образуването на космени фоликули и поддържането на косата в добро състояние.

Ако не компенсирате калорийния дефицит, косата ви ще продължи да пада. Намаленото количество калории обикновено се свързва и с ограничен прием на ценни минерали и витамини, особено ако се лишавате от големи групи храни, като месо, зърнени продукти, ядки, пълнозърнести продукти, морски дарове.

5 храни и напитки, елиминиращи водното тегло

От изключително значение е да намерите здравословен калориен баланс, който едновременно да ви помогне да отслабнете по правилния начин и да не засегнете важни процеси в организма.

Забавянето на процеса на отслабване е много важно. То помага да се запазят важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Това означава да включите повече плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини в диетата си. Важно е не само да броите калориите си, но и да преценявате тяхното качество. Така няма да бъдат засегнати важни телесни функции, какъвто е растежът на косата.

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Още по темата

Какви други причини могат да предизвикат косопад?

Освен рязкото отслабване косопад може да предизвика и силният емоционален стрес. Той не е за подценяване. Стресът може да предизвика редица здравословни проблеми, един от тях е косопадът.

Хормоналните проблеми също биха могли да доведат до падане на коса. Най-често това са заболявания на щитовидната жлеза, високи нива на андрогени (тестостерон) в кръвта, поликистозни яйчници.

11 причини за косопад