Здраве и красота

5 начина да изградите мускулна маса по-бързо

Полезни съвети в извайването на стройна и стегната фигура

13.01.2021г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако искате да отслабнете, кардиотренировките няма да са ви достатъчни. Необходимо е изграждане на здрава и стабилна мускулна маса, която да допринесе за изгарянето на мастната тъкан и излишните натрупвания от мазнини по тялото. Това е особено важно с напредване на възрастта, защото загубата на мускулна маса и сила са част от стареещите процеси в тялото, които започват още през 30-те години от живота на човек.

Най-добрите начини да третирате мускулна треска

Ако се погрижите навреме за изграждането на добра мускулатура, ще намалите риска от редица здравословни проблеми, като болки в кръста, коленете, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, диабет.

Какво е необходимо за изграждане на мускули?

Изграждането на мускули изисква малко енергия, за да се помогне на мускулните влакна да се възстановят. Затова, ако тепърва започвате да правите упражнения за изграждане на мускулна маса, трябва да започнете със собствена тежест, а не с вдигане на тежести. Клекове, лицеви опори, планкове и други подобни упражнения, които изискват преодоляване на собственото тегло при изпълнение са много подходящи в този случай. Впоследствие ще добавите и допълнителни тежести, за да стимулирате мускулните влакна.

Как да изградите мускулатурата си по-бързо?

Едно от най-важните неща в изграждането на здрава мускулатура е постоянството. Трябва да сте последователни в предизвикването на мускулите и да не се отказвате. Това е основният ключ към добрите резултати. Най-добрите упражнения за изграждане на мускули са вдигане на тежести, коремни преси, лицеви опори, планк, клекове и работа с определена фитнес техника, медицински ластици и други.

Домашни средства срещу болки в мускулите

Изпълнявайте комбинирани упражнения

Един от най-добрите начини да предизвикате мускулите си е да правите комбинирани упражнения. Никога не правете една и съща тренировка всеки ден. Така мускулите свикват с нея и спират да се напрягат, както в началото. Изненадвайте ги с различни упражнения.

Наспивайте се

Добрата качествена почивка е също толкова важна, колкото натоварването. Ако не спите добре мускулите ви няма да имат възможността да се възстановят и изградят правилно. Спете всяка нощ по 8 часа по едно и също време.

Мускулни спазми – какво подсказват за здравето ви

Бъдете последователни в тренировките с тежести

Последователността и честотата на тренировките с тежести са от съществено значение. Броят на дните от седмицата, в които има натоварващи упражнения с тежести не трябва да пада под три, за да има ефект. Ако искате резултатите да дойдат по-бързо, дните на натоварване се увеличават.

Наблегнете и на кардиото

За да изградите мускули е важно да редувате силовите тренировки с кардиото. Аеробните упражнения са много важни за освобождаване от мазнините и отслабването. Редовните кардиоупражнения подобряват успехите при силовите упражнения и подпомагат по-добрите и бързи резултати.

Храни, които изграждат чиста мускулна маса

Яжте протеини

За изграждането на мускулатура е важно в диетата да присъстват достатъчно количество протеини. Те са необходими за изграждането на мускули и изгарянето на мазнини.

Коментирай