Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Все полезни неща

13.01.2021г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са храна с невероятни свойства и ползи за здравето. Те са изпълнени с полезни растителни протеини, мазнини и здравословни въглехидрати. Ако ги консумирате всеки ден, в тялото ви ще настъпят някои страхотни промени. Ето какви.

Какво се случва в тялото, ако ядете лук редовно?

Ще почувствате полезните свойства на антиоксидантите в тях

Овесените ядки са суперхрана, защото съдържат полезни антиоксиданти в големи количества. В овесените ядки се намират 20 уникални полифенола, които имат свойството да намаляват възпаленията в тялото, да понижават риска от рак, да се борят с оксидативния стрес и да подобряват работата на сърдечносъдовата система.

Ще се заредите с важни хранителни вещества

Според проучване от 2012 година, цитирано от thelist.com, овесените ядки са прекрасен източник на здравословни растителни протеини. Само в една малка порция овесени ядки се съдържат важни протеини, бавноразградими въглехидрати, желязо и витамини от група В. Всички те допринасят за подобряване на сърдечносъдовата функция, понижават холестерола, контролират кръвната захар.

Какво се случва с тялото, ако ядете 1 чаша нахут всеки ден?

Ще имате повече енергия

Овесените ядки са богати на желязо и витамини от група В. В комбинация с фибрите в тях овесените ядки дават много енергия. Желязото е важно за пренасянето на хемоглобина чрез червените кръвни клетки, за да може тялото да произвежда повече енергия.

Ще се чувствате сити задълго

Ако след закуска скоро сте гладни и често посягате към някоя бърза храна или лакомство, това не вещае нищо добро за фигурата и здравето ви. Увеличете продължителността на ситостта, като ядете овесени ядки на закуска. Те ще ви доставят необходимите вещества и фибри, за да не чувствате глад чак до обяд.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Метаболизмът ви може да се ускори

Фибрите в овесените ядки допринасят за ускоряване на метаболизма, както и сложните въглехидрати, които се усвояват бавно от организма и подпомагат запазването на кръвната захар в стабилни нива. Това дава повече енергия и ускорява метаболизма.

Може да отслабнете

Като резултат от забързания метаболизъм и стабилните нива на кръвната захар има голяма вероятност да се отървете от излишните килограми, ако ядете овесени ядки всеки ден. Те са прекрасна част от всяка здравословна диета.

Какво се случва в тялото, ако спите без възглавница

Коментирай
Свободно време