Здраве и красота

Защо изобилната консумация на индийско орехче може да навреди?

Потенциални рискове за здравето

25.01.2021г. / 04 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Индийското орехче е превъзходна подправка, която придава екзотичен аромат и вкус на ястията. То има немалко полезни свойства, заради активните вещества в състава си. Пикантната подправка обаче може да крие и някои рискове за здравето, най-вече ако се консумира в твърде големи количества и прекалено често.

Полезни билки и подправки за всяка кухня

Според Medical News Today съществуват потенциални рискове от прекалената консумация на индийско орехче. Състоянието е известно като „интоксикация с индийско орехче“. Това се случва заради химикала миристицин, който се намира в индийското орехче. Той има свойството да влияе върху симпатиковата нервна система, когато навлезе в организма в големи количества.

Какви са страничните ефекти от прекомерната консумация на индийско орехче, заради които трябва да сме по-внимателни?

Според Healthline, възможните симптоми на интоксикация с индийско орехче могат да са сънливост, халюцинации, сухота в очите, объркване, което може да продължи часове наред. Някои пациенти са докладвали и за безпаметно усещане, сякаш са били полузаспали, казва професор Едуард Бойер, специалист по спешна медицина и токсикология, цитиран от healthdigest.com. За известен период от време спомените за минали събития по време на интоксикацията трудно се завръщат при някои пациенти.

Китайски подправки за здраве и дълголетие

Свързани статии

Опасно е и използването на индийско орехче в концентрирани количества и/или отвара от подправката като алтернативен начин за лечение на различни състояния. Преди да се доверите на съвети в интернет, информирайте се за рисковете от подобни рецепти. За здравословни състояния и овладяването им е задължително да се консултирате с лекар преди да предприемете прием на каквито и да е билки и подправки, защото те съвсем не са безвредни и могат да ви нанесат допълнителни вреди.

Топ 10 на най-лековитите подправки

В повечето случи хората не разбират, че злоупотребяват с количеството индийско орехче, защото е достатъчно количество от около 1-2 супени лъжици, за да поставите здравето си в риск. Не забравяйте това следващия път, когато посегнете към тази иначе невероятно вкусна и полезна екзотична подправка.

Коментирай