Здраве и красота

8 хормона, които трябва да се регулират, за да отслабнете успешно

Пречат на редукцията на мазнини

26.01.2021г. / 10 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да отслабнете, но резултатите са или минимални, или никакви, има вероятност причината за това да се крие в хормоните. Както знаем, храната и физическата активност са много важни за отслабването, но когато има хормонален дисбаланс, усилията често остават невъзнаградени.

7-дневна диета, балансираща хормоните

Кои са хормоните, които имат отношение към теглото и които трябва да влязат в норма, за а успеете да отслабнете?

Естроген

Прекалено високите нива на естроген в тялото могат да причинят проблеми, като косопад, натрупване на мазнини по бедрата, чести главоболия, повишена емоционалност, проблеми с паметта, безпокойство и кратък сън. Ако имате тези симптоми е вероятно нивата ви на естроген да са високи. Задължително е да се консултирате с лекар, който да определи това.

При високи нива на естроген можете да похапвате повече фибри в диетата си, да включите лен, ябълки, круши и овесени ядки. Месото също е важна част от менюто, но не в големи количества. Важно е да намалите приема на прости въглехидрати и да наблегнете на полезните и бавно разграждащи се.

Невропептид Y

Невропептид Y влияе, като предизвиква неконтролируем апетит, повишени телесни мазнини в областта на седалището, бедрата и кръста, поява на много стрии, повишено кръвно налягане, раздразнителност, чести главоболия. Важно е да изключите захарните изделия от менюто си, защото те допринасят за многократното увеличаване на невропептид Y и спомагат за увеличаване и на глада. Така навлизате в затворен кръг.

Кои хормони влияят на теглото и как да ги балансираме?

Серотонин

Серотонинът е хормон на щастието, за който всички мечтаем да бъде в по-високи нива в кръвта ни, за да се чувстваме доволни от живота. Дефицитът на серотонин води до симптоми, като депресия, нелогични промени в настроението, необичайни желания за храна, силна умора, апатия, желание за нощно ядене. Можете да повишите нивата на серотонин с включване на яйца в менюто, както и повече ядки, ананас, зеленчуци. Правете повече леки упражнения на ден.

Грелин

Грелин е хормонът на глада. Повишаването му предизвиква силен апетит, отговорен е за разпределението на мастната тъкан. Ако в тялото има високи нива на грелин, мазнините се трупат с висока скорост. Яжте повече зеленчуци, зърнени храни, семена и плодове. Спете по 8 часа на ден. Това намалява нивата на грелин. Избягвайте силен стрес.

Как да стимулираме някои хормони и да отслабнем

Адреналин

Хормонът адреналин е важен за контрола на редица метаболитни процеси. Когато е във високи нива, той може да предизвика желание за похапване на вредни храни. Когато обаче е в ниски нива, той може да забави метаболизма и да направи редукцията на мазнини трудна. Намалете приема на бял хляб и бързи въглехидрати, царевица, ориз. Опитайте се да намалите стреса и да се упражнявате повече.

Глюкагон

Високите нива на стрес предизвикват и понижаване на глюкагона. Той е отговорен за намаляване на апетита и разграждането на мазнини. Когато е в дефицит, отслабването е по-трудно. Опитайте се да се храните по едно и също време. Движете се повече. Наблегнете на растителните храни.

3 хормона, които забавят отслабването

Тестостерон

Недостигът на тестостерон намалява мускулната маса. Когато се подлагаме на неправилни диети и не се движим достатъчно, тялото ни разгражда мускулна вместо мастна тъкан. Дефицитът на тестостерон може да причини и повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Намалете алкохола, бялото брашно, сладките храни и напитки. Наблегнете на храните, които са естествени източници на растителни естрогени. Движете се повече. Правете силови упражнения 3-4 пъти седмично.

* Ако имате съмнения за хормонален дисбаланс, задължително се консултирайте с лекар преди да предприемате действия.

Коментирай