Здраве и красота

Признаци, че не ядете достатъчно фибри

Защо са важни те и как да ги включите в менюто

08.02.2021г. / 08 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фибрите са хранителен компонент, който е от наистина съществено значение за метаболизма, усвояването на хранителните вещества, поддържането на кръвната захар, отслабването, както и още редица процеси в организма. Те обаче често биват подценявани и не присъстват в достатъчни количества в менюто. Това може да предизвика някои проявления в здравословно отношение.

Ключови признаци, че тялото ви се нуждае от фибри

Изследвания, публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine показват, че повечето хора не си набавят необходимите препоръчителни 28 грама фибри на ден. Това влияе силно негативно върху цялостното здраве.

Как да разберете, че не консумирате достатъчно фибри?

Един от най-явните признаци на недостиг на фибри в храната е запекът. Фибрите допринасят за нормалното движение на червата и извеждането на хранителните отпадъци и токсини от тях. Фибрите имат свойството да омекотяват изпражненията, помагайки им да бъдат по-лесно изведени от дебелото черво.

5 здравословни ползи от консумацията на фибри

Бедната на фибри диета може да забави метаболитните процеси и движенията на червата, както и да влоши състоянието и броя на полезните бактерии в червата. Липсата на фибри може и да ви кара да огладнявате по-бързо от нормалното, което предполага да се изкушавате по-често от похапване на междинни закуски. Това може да доведе до напълняване. Фибрите дават дълготрайно усещане за ситост, което ви предпазва от посягане към излишни калории.

Свързани статии

Фибрите забавят усвояването на въглехидратите, което контролира кръвната захар. Те са важни и за контрола на холестерола, тъй като намаляват неговите нива заедно с риска от отлагането му в съдовете. Ето защо е важно диетата ви да е богата на фибри. Без тях холестеролът се натрупва във високи стойности в тялото.

Как комбинацията от протеини и фибри ускорява отслабването?

Добавянето на повече фибри в диетата е много важно. Не е толкова трудно, колкото много хора си мислят. Достатъчно е да наблегнете на зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките. Направете зеленчуците неизменна част от всяко хранене през деня. Това ще ви помогне не само да поддържате добри нива на фибри в тялото си, но и ще сте сити, с повече енергия, но и с по-тънка талия.

Коментирай