Здраве и красота

Флорални води за освежена кожа с по-малко стрес

Подхранват и успокояват

11.02.2021г. / 15 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те имат приятен аромат и са чудесно допълнение към нашата бюти грижа за кожата. Флоралните води – те са страничен продукт от парна дестилация на етеричните масла, които се извличат от растенията. Биват наричани още и хидролати. Могат да се ползват за освежаване, успокояване и хидратиране на кожата.

Те съдържат всички полезни есенции на растението, от което са извлечени. За разлика от етеричните масла, които е добре да се разреждат с други базови масла, флоралните води са много по-меки, което ги прави подходящи за директна употреба.

Флоралните води могат да се ползват през цялата година. Те спомагат за балансирането на нивата на pH на кожата, като подобряват тена ѝ, почистват, хидратират и тонизират.

В аптечната мрежа, биомагазините, тези, в които се предлага козметика, може да намерите разнообразни флорални води, като флорална вода от мента, портокалови листенца, манука, бор, както и:

Лавандулова флорална вода – тя е с богат цветен аромат. Счита се, че лавандуловата флорална вода балансира мислите ви и създава усещане за хармония между тялото и ума, намалява ежедневния стрес. Тази вода действа благоприятно и при проблемна кожа, склонна към образуването на акне, петна, тъй като лавандулата има антибактериални и успокояващи свойства.

Гуа ша масаж на лицето – за по-малко подпухване и тонизирана кожа

Розова флорална вода

Може би е една от най-често използваните. За уникалния аромат на рози се смята, че действа като афродизиак. Тя има антиоксидантни и почистващи свойства. Розовата вода е нежна към кожата, което я прави чудесна грижа за по-чувствителните кожи. Успокоява, намалява зачервяванията, баланса на pH, стимулира процесите на регенерация, хидратира. Може да се ползва при слънчеви изгаряния и акне, ако кожата е по-суха.

Най-добрите камъни за масаж на лицето

Флорална вода от лайка

Нежен и деликатен аромат, който има релаксиращи и успокояващи свойства, което я прави идеално допълнение към нашата вечерна грижа за кожата. Смята се дори, че е подходяща за бебешка кожа, защото е деликатна към нея и може дори да успокои зачервеното дупе (преди употреба се консултирайте с лекар). Флоралната вода от лайка почиства и тонизира кожата.

4 етерични масла, които да включите в грижата за кожата

Флорална вода от хамамелис

Чудесна е за тонизиране и почистване на кожата. Има благоприятно въздействие при кожа с акне, псориазис, екзема, напукана кожа, при ухапвания от насекоми. Успокоява и оставя приятно усещане за лекота.

Снимка: istock

Коментирай