Здраве и красота

Най-добрите етерични масла при акне

Имат противовъзпалителни и антибактериални свойства

13.02.2021г. / 04 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е проблем, който засяга не само тийнейджъри, но и възрастни. То може да се появи по много и различни причини, заради което затруднява лекарите в лечението на този кожен проблем. Съществуват различни методи за третиране и облекчаване на акнето. Натуралните етерични масла са едно такова прекрасно средство да успокоите симптомите на акне, гнойните пробиви, секрецията на себум. Ето и най-добрите сред тях.

8 мощни натурални средства при акне

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно с противовъзпалителните си свойства. То е едно от най-добрите в борбата с акне. Допринася за убиването на бактериите, които възпаляват кожата и влошават акнето. Не прилагайте чаеното дърво по цялото лице, защото може да предизвика раздразнения. 

Масло от мента

Ментовото масло е естествен лек против акне. То има свойството да намалява подуването и възпалението при бактериални видове акне. Намалява раздразнението и подобрява видимите черни точки. Допринася за контрола на секрецията на себум. Намалява зачервяванията.

Масло от розмарин

Маслото от розмарин е отлично средство за контрол на себума, който причинява омазняване, задържане на мръсотии в кожата заедно с бактерии и мъртви клетки. Това масло почиства кожата в дълбочина, намалява възпалението и подпомага намаляването на зачервяването.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Масло от тамян

Тамянът е полезен при суха кожа с акне, въпреки че може да се използва при всеки тип кожа. Облекчава чувствителна, раздразнена, суха кожа, при която усещането за опъване и нацепване е силно неприятно.

Масло от риган

Маслото от риган има антибактериално и антисептично свойство. Добър избор е за повърхностни пъпки, които почти са избили, докато чаеното дърво е по-подходящо за дълбоките и трудно пробиващи пъпки.

Масло от евкалипт

Силно възпалените пъпки при акне, особено онези с гной, могат да са наистина болезнени и сърбящи. Маслото от евкалипт успокоява тези симптоми, като оставя усещане за свежест и мекота. Има антимикробно, антибактериално и противовъзпалително свойство.

Натурални лекове при акне по гърба и деколтето

Масло от лавандула

Маслото от лавандула е прекрасен избор при акне. То намалява възпалението, прониква в дълбочина и едновременно хидратира и успокоява. Има антимикробни свойства, успокоява дори болезнени кистозни пъпки.

Коментирай