Здраве и красота

Дермапланинг или трябва ли жените да бръснат лицето си?

Какво представлява процедурата и опасна ли е

22.02.2021г. / 06 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дермапланинг е тенденция, от която много жени биха се изплашили, защото представлява буквално бръснене на косъмчетата по лицето. Всяка жена има окосмяване по лицето. При някои мъхчето е почти незабележимо, докато при други видими са по-тъмни и дебели косми, особено над горната устна, по брадата и под нея. Обикновено сме свикнали да скубем тези косми с пинсета или с лентички за коламаска. Повечето жени биха се страхували да бръснат лицето си, защото всички знаем, че това би предизвикало сгъстяване на окосмяването. А никоя дама не иска да прилича на мъж, нали?

Жените, които практикуват дермапланинг обаче се кълнат в тази техника. Те твърдят, че окосмяването им не само не се увеличава, но и кожата им става все по-гладка, мека и сияеща. За тях бръсненето не е табу. Според Cosmopolitan, дермапланингът има редица предимства за обновяването на кожните клетки и за подобряване на усвояването на козметичните продукти.

5 трика за по-гладко бръснене

Експертът по деррмапланинг Кери Бенджамин споделя пред healthdigest.com, че жените погрешно вярват в мита, че бръсненето прави космите по-тъмни и гъсти. Според нея космите ще пораснат отново такива, каквито са били и преди да ги обръснете. Цветът няма да се промени, нито твърдостта на косъма. Тя е убедена, че с бръснене няма как да бъде променена структурата на космения фоликул.

Свързани статии

Друг често срещан мит е, че бръсненето на лицето ще доведе до поява на пъпки и акне. Доктор Бенджамин твърди, че дермапланингът има тъкмо обратния ефект – ексфолира мъртвата кожа и премахва горния слой клетки, като по този начин почиства в дълбочина и стимулира регенерирането на кожата. Това прави лицето по-сияещо и балансирано.

Грешки, които допускате при бръснене на интимната зона

Според друг поддръжник на дермапланинга, доктор Джойс Имахиеробо-Ип, бръсненето на лицето придава на кожата по-гладък вид, гримът се задържа по-добре върху кожата, порите се свиват и намаляват видимостта си. Освен това тонът и текстурата на кожата се подобряват.

Преди да решите дали да опитате тази техника е най-добре да се консултирате с дерматолог, който да прецени дали процедурата е подходяща за вас.

Коментирай