Здраве и красота

Неочаквани навици, които силно увреждат ноктите

Правят ноктите крехки, чупливи и увредени

21.02.2021г. / 20 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че гризането на ноктите ги уврежда, води до счупване, унищожаване на ноктите и повишен риск от инфекции. Но има и много други неочаквани ежедневни навици, които могат да навредят на ноктите и да ги направят не само зле изглеждащи, но и чупливи и крехки.

Промени в ноктите, които подсказват за здравословни проблеми

Кои са тези навици, за които не подозирате, че вредят на ноктите ви?

Често използвате спрей или лак за коса

Ако сте почитателки на лака за коса трябва да знаете, че той вреди не само на косата ви, но и на ноктите ви. В спрейовете за коса се съдържат големи количества алкохол, както и други фиксиращи вещества, които проникват в ноктите, пресушават ги и ги правят слаби и чупливи. Това се случва, защото пипате косата си, докато я пръскате, а след това подреждате кичурите с ръце. По този начин вредните химикали проникват в ноктите и ги увреждат.

Използвате ноктите си да си помагате

Ноктите не са оръдие на труда. Не са и средство за отваряне на бутилки, консерви, капачки на буркани, отлепяне на силно залепнали стикери и какво ли още не. Ако имате тези и още подобни вредни навици, свързани с това да използвате ноктите си като средство за отваряне на разни неща, ще ги отслабите и ще нарушите структурата им. Това с времето ще ги направи много слаби и податливи на счупване.

5 начина да стимулирате растежа на ноктите

Режете кожичките си

Кожичките имат бариерна функция. Те предпазват ноктите по много начини. Ако ги изрязвате редовно, вие излагате ноктите на риск от инфекции и навлизане на различни микроби, които ги правят крехки и слаби. За предпочитане е само да избутвате леко кожичките и то не много често.

Държите ноктите много дълги

Колкото и да ви се иска да имате дълъг и красив маникюр, той определено няма да остане здрав, ако държите ноктите твърде дълги. Поддържането на къси нокти със сигурност ги съхранява здрави за по-дълго.

Натурално подхранване за чупливи нокти

Държите лака прекалено много

Ако чакате лакът ви за нокти да се обели почти до средата на нокътя преди да го премахнете, трябва да знаете, че това е не само естетична грешка, но и здравословна. Не е добре лаковете за нокти да седят върху нокътната плочка повече от няколко дни. Ако ги държите със седмици, това уврежда ноктите, води до пожълтяване, изтъняване и абсорбиране на вредните вещества от лака към нокътя.

Свързани статии

Носите тесни обувки

Тесните обувки са вредни в цялостно отношение. Те могат да навредят на ноктите, да ги направят крехки, чупливи и податливи на гъбични и бактериални инфекции. Опасни са и за кръвоносните съдове на краката, за мускулите и нервите.

Как да заздравите чупливите и слаби нокти?

Обичате да плувате

Плувните басейни, колкото и чисти и поддържани да са, са развъдници на бактерии и микроорганизми. Това е така заради самата водна среда, която е предпоставка за разрастване на такива микроорганизми. От друга страна, дезинфекциращите препарати, като хлора, който се използва за дезинфекция на водата, имат пагубно въздействие върху ноктите. Те убиват полезните бактерии по кожата, които са част от кожната флора. Това излага ноктите на допълнителен риск от инфекции.

Коментирай