Здраве и красота

Чай от рози – за красива кожа и силен имунитет

Една вкусна и полезна напитка

09.03.2021г. / 11 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е онази напитка, която обичаме да пием вечер, сгушени в топло одеяло, в средата на работния ден или за добър старт на деня. Той е до нас, когато посрещаме гости, опитваме нов сладкиш или се борим с настинката.

Какво ще кажете за ароматен чай от розови листенца? Ако не сте опитвали досега такъв чай, знайте, че той помага при артрит, действа като диуретик и е чудесно допълнение към вашата здравословна диета.

Облекчава менструалните неразположения

Според проучване от 2005 г. чаят от рози действа противовъзпалително и може да облекчи някои неразположения свързани с менструацията, като спазми и подуване на корема. Също така, ароматната напитка е сочена и за облекчаваща емоционалния дискомфорт в тези дни от месеца.

5 чая, богати на витамин С

Полезен е за кожата

Чаят от рози е богат на витамини А и Е. Консумацията му помага за хидратирането и стягането на кожата, намалявайки появата на бръчки и тъмни кръгове под очите. Също така, розовият чай ни осигурява и витамин С, който е антиоксидант, особено важен за здравето и красотата на кожата.
Но пиенето на този чай, насърчава синтеза на колаген, а има и противовъзпалителни и антибактериални свойства, за които е известно, че подобряват състоянието на кожа с акне.

Сок за силни кости и повече енергия

При възпалено гърло и грип

Чаша розов чай е ефективно и успокояващо средство на болезненото и възпалено гърло. Съдържанието на витамин С в чая помага в борбата с инфекцията, облекчава болката. Розовият чай е добър източник на витамини В1, В2 и К и бета-каротини, които ни помагат да се възстановим по-бързо от настинката и грипа.

Облекчава неразположенията при инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са съпроводени с дискомфорт, който нарушава нормалния ритъм на живот. Консумацията на чай от рози облекчава тези неразположения. Освен това има антиоксидантни и антибактериални свойства, благодарение на които намалява възпалението и инфекцията. Според някои проучвания, пиенето на напитката подобрява здравето и функционирането на бъбреците и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

За добро храносмилане

Смята се, че чаят от рози спомага за поддържането на добра бактериална среда в червата. Тъй като напитката съдържа пектин, подобрява усвояването на мазнини. Също така консумацията му благоприятства редовното изхождане.

Свързани статии

За силен имунитет

Високото съдържание на витамин С в чая, осигурява силна подкрепа на имунната система. Той е подходяща напитка и по време на настинки и грип, тъй като спомага за по-бързото възстановяване.

Облекчава стреса и безпокойството

Още една причина да добавите към менюто си този ароматен чай е, че помага за подобряване на симптомите на стрес, постигане на баланс в емоциите, релакс.

Коментирай