Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако взимате твърде много витамини?

С тези полезни добавки не трябва да се злоупотребява, защото могат да имат опасни ефекти

13.03.2021г. / 05 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора приемат витамини като хранителни добавки по различни причини, най-често заради хранителни дефицити. Някои го правят по предписание на лекар, а други на своя глава. Витамините са важни за редица процеси в организма, но не са безобидни. Ако се прекали с тях те могат да предизвикат някои състояния, дори здравословни проблеми.

Витамини и минерали, необходими за всяка възраст

Какво се случва в тялото, ако взимате твърде много витамини?

Витамин А в големи дози може да предизвика световъртеж

Витамин А е мастноразтворим витамин, който е изключително важен за здравия растеж на клетките и репродуктивното здраве. Той има мощни антиоксидантни свойства и е важен за синтеза на хормоните и невротрансмитерите.

Прекаленото количество витамин А обаче може да е опасно. Той може да предизвика замъглено зрение, гадене, повръщане, световъртеж и други опасни състояния, констатира клиника Майо. Продължителният прием на високи дози витамин А може да доведе до сухота и лющене на кожата, болки в ставите, костите, главоболие, диария, изтъняване на костите, увреждане на черния дроб.

Витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае по време на грип

Прекалено много витамин С може да предизвика камъни в бъбреците

Повечето хора погрешно смятат, че витамин С е безобиден. Това не е така. Като всеки витамин и с него може да се прекали, а това да има своите последствия. Големите количества витамин С могат да се свържат с повишен риск от образуване на камъни в бъбреците, според WebMD. Аскорбиновата киселина може да причини още стомашни проблеми – от спазми и болки до поява на киселини, гадене и повръщане.

Свързани статии

Витамин D може да намали плътността на костите

Калцият е нужен за нормалното изграждане и плътност на костите. Калцият се усвоява в присъствието на витамин D. Повечето хора страдат от лек или умерен дефицит на витамин D. Затова се налага набавянето му чрез хранителни добавки. Парадоксално е, но големите дози витамин D имат точно обратния ефект – повишават нивата на калций в кръвта, което означава, че костите стават по-крехки, чупливи и губят плътността си. Ето защо, ако приемате добавка с витамин D е много важно да следите стойностите му в кръвта, за да не предозирате.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Твърде много витамин В6 може да доведе до киселини и фоточувствителност

Витамин В6 се среща в бананите, нахута, рибата, картофите, птичето месо. Според клиника Майо, предозирането с витамин В6 под формата на добавки може да предизвика здравословни проблеми, като чувствителност към светлина, болки, чувствителност към студ и горещина, нарушен мускулен контрол и координация, кожни лезии, може да повлияе и на приема на някои медикаменти.

Витамини и минерали за добро храносмилане

* Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар специалист.

Коментирай