Здраве и красота

3 причини да не задържате негативните емоции

Вредите на здравето си

10.03.2021г. / 13 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневно сме изложени на различни ситуации. Неприятните сякаш се задържат в съзнанието ни за по-дълго време. Преживяваме мълчаливо случващото се, не споделяме своите чувства и така всичко се превръща в една негативна емоция. Тя с времето може да се развие във вредно поведение. Вижте три причини да не задържате в себе си негативните емоции.

Негативните емоции стават по-силни

Отказът да ги приемете и тяхното потискане не помага да се отървете от тях. Съхранявайки ги, те се натрупват във времето, задълбочават се и накрая могат да ви поразят със страшна сила. Според западни изследвания, изразяването на негативните емоции може да доведе до по-стабилно психическо състояние.

Ето защо, за да намалим вредите от негативните емоции е важно да ги изразяваме открито и честно. От друга страна, задържането им може да доведе до повишаване на стреса, безпокойството, по-интензивна реакция към нови негативни емоции, негативността да ни завладее напълно и да ни е трудно да бъдем положителни.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Ще ви изолират

Често се срамуваме или страхуваме да споделим нашите емоции, смятайки че другите няма да ни разберат или ще се отдалечат от нас. Невинаги е така. Премълчаните емоции създават излъчване, променят поведението ни и хората край нас усещат това. Дори и да не могат да „четат мислите ни“, те усещат енергията, която излъчваме и тогава се отдръпват от нас.

Никой не би искал да има в обкръжението си човек, който дори с мълчанието си създава усещане за напрежение. В резултат, вие ставате още по-раздразнителни, мълчаливи, напрегнати, стресът ви се умножава и започва сериозно да вреди на физическото и емоционално здраве. Самотата от изолирането крие рискове от депресия.

Физически проявления на стрес в тялото

Вредите на здравето си

В продължението на предните редове, знайте че емоционалната репресия засяга много повече от вашето психическо състояние и способност да поддържате позитивно мислене или взаимоотношения. Също така може истински да повлияе на физическото ви здраве. По-вероятно е да страдате от храносмилателни проблеми.

Свързани статии

Възможно е да правите погрешен избор за храна, за да се „почувствате“ по-щастливи, което крие риск от напълняване.

Задържането на негативните емоции ни напряга, което допринася за появата на главоболие, безсъние, увеличава риска от хронични заболявания като рак, диабет, повишава кръвното налягане. Не забравяйте, че стресът е виновен за развитието на редица заболявания.

Коментирай