Здраве и красота

Висок тестостерон при жените – натурални методи за понижаването му

Как да се опитате да балансирате нивата му по натурален начин

17.03.2021г. / 15 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хормоналният баланс е много важен за доброто здраве на жените. В женското тяло има не само женски, но и мъжки хормони или така наречените андрогени. Тестостеронът е мъжкият полов хормон, който присъства в женското тяло и който участва в синтеза на естроген.

Съществуват различни причини за поява на повишени стойности на тестостерон в женския организъм. Една от най-популярните е синдромът на поликистозните яйчници, от който страдат много жени. Обикновено синдромът на поликистозните яйчници е придружен от инсулинова резистентност, акне, наднормено тегло, проблеми с нивата на естрогена и прогестерона.

5 признака на високи нива на тестостерон при жените

Начинът на живот и храненето също могат да повлияят на поликистозните яйчници и нивата на тестостерон в кръвта.

За да се опитате да намалите нивата на тестостерон, можете да се постараете да внесете някои промени в храненето и физическата активност, както и да добавите някои натурални средства в режима си.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за функцията на ендокринната система и правилната обмяна на веществата. Редовният прием на добавки с омега-3, както и консумацията на храни, богати на тези полиненаситени мазнини оказва благотворно влияние върху контрола на поликистозата, синтеза на хормони и нормализиране на менструацията. Богати на омега-3 източници са мазните риби, лененото семе, морските дарове, орехи, чиа, жълтък, зеленолистни зеленчуци.

Повишаване на тестостерона – лесна работа!

Женско биле

Женското биле, наричано още сладък корен, е билка, която има изразени фитоестрогенни свойства, понижаващи андрогените в женския организъм. Среща се под формата на корен и хранителна добавка. От корена се вари отвара, която се приема за балансиране на хормоните и функцията на яйчниците. Има свойството и да намалява нежеланото окосмяване, характерно за високите стойности на тестостерон.

Чай от мента

Освен че ментата помага за успокояване на стомашно-чревни проблеми, тя е ефикасна и за балансиране нивата на тестостерона в женското тяло. Пийте по 2-3 чаши ментов чай на ден или приемайте хранителни добавки с мента. Ежедневният прием на полезната билка спомага за намаляване на андрогените и балансиране на хормоните в женския организъм. Ментата има благотворен ефект и върху нервната система, като я успокоява и намалява стреса.

Мъжете стават лоши, когато им липсва тестостерон

Свързани статии

Бадеми и орехи

Бадемите и орехите са много полезни ядки с фантастични свойства по отношение на хормоните. Те имат положително въздействие върху тестостерона, като нормализират неговите стойности и допринасят за подобряване на хормоналния баланс в останалите полови хормони. Изследване, проведено от учени от Университета в Калифорния показва, че орехите повишават нивата на свързващия протеин глобулин (играещ ролята на хормон), докато бадемите намаляват нивата на свободните андрогенни хормони. Функцията на глобулина е да се свързва със свободния тестостерон, като по този начин стойностите му в кръвта се понижават.

8 симптома на повишени нива на естроген

Ленено семе

Лененото семе е богат източник на омега-3 мастни киселини. То е изключително богато на фибри и аминокиселини. Всички тези вещества са от огромно значение за баланса на хормоните в организма. Лененото семе е една от най-добрите добавки, балансиращи високите нива на тестостерон и останалите андрогени в женското тяло. То намалява лошия холестерол, помага в контрола на кръвната захар, полезно е за сърдечносъдовата система и допринася в борбата с наднорменото тегло.

Причини за ниски нива на естроген

* Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Коментирай