Здраве и красота

Възможни признаци, че не ви достига витамин С

Важен витамин за цялостно здраве

18.03.2021г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин С е един от най-важните и ценни витамини, нужни на организма за изпълнението на редица важни функции. Сещаме се за него, когато сме болни и се опитваме да подпомогнем имунната си система. Той обаче е необходим и през останалото време, а в много случаи неглижираме или не познаваме симптомите, че тялото ни изпитва недостиг на витамин С.

5 тихи признака на дефицит на йод

Кои са признаците, че не ви достига витамин С?

Повехнала, увредена кожа

Витамин С е важен фактор за синтеза на колаген, необходим на кожата за нейната еластичност и млад вид. Ако кожата ви е повехнала, суха, увредена, това може да е признак на дефицит на витамин С. Здравата кожа се нуждае от грижи както отвън, така и отвътре. Хапвайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

Лющещи се, разслоени нокти

Витамин С е важен и за ноктите. Ако наблюдавате промени в тях, една от възможните причини е недостиг на витамин С. Едно от състоянията, които се свързват с дефицит на витамин С, е отделянето на нокътя от плочката. Наблюдава се при тежки дефицити на витамина.

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Космите ви растат пречупени

Ако забележите, че космите по краката и ръцете ви растат с огъната или пречупена форма, това може да е признак на дефицит на витамин С. Случва се, защото космите се нуждаят от важния витамин, за да растат правилно. Косменият фоликул страда от недостиг на кератин – протеин, нужен за синтеза на здрави косми.

Трудно зарастващи рани

Витамин С има свойството да подпомага оздравителните процеси в клетките. При достатъчни нива на този витамин в кръвта раните зарастват с нормална скорост. При дефицит заздравяването се забавя.

Ако имате дефицит на желязо, яжте тези храни

Свързани статии

Лесна поява на синини

Ако ви се появяват синини по-лесно отпреди, това може да е признак на дефицит на витамин С. Това е така, защото при недостиг на витамин С стените на кръвоносните съдове отслабват и при леки наранявания и натиск се пукат, предизвиквайки поява на синина, без да имате спомен да сте се удряли.

Болки в ставите

Признаци на дефицит на витамини в различни части от тялото

Ако са започнали да ви болят ставите на коленете, бедрата, китките или лактите, това може да е възпаление, а може и да е признак на недостиг на витамин С. Проучване от 2019 година, публикувано в Medical Archives и цитирано от healthdigest.com показва, че пациенти с остеоартрит показват обостряне на възпалителните процеси в ставите при недостиг на витамин С. Увеличават се болките, сковаността, подуването и зачервяването на ставите.

* Статията има информативен характер. При съмнение за дефицит на витамини и минерали се консултирайте с лекар.

Коментирай