Здраве и красота

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Видове упражнения, които не вредят на съня

25.03.2021г. / 18 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеобщото схващане за упражненията и тренировките е, че е най-добре да се провеждат сутрин. За да сме здрави и в добра форма е нужно да тренираме минимум 3 пъти седмично по 30-40 минути. Кардиото на гладно е известно като един от най-добрите начини да отслабнем и да поддържаме оптимално тегло. За някои хора обаче тренировките сутрин са немислими заради особеностите на графика им с ангажименти и работа.

Освен това тренировките вечер са не по-малко полезни и ефективни. Трябва само да знаем кои са най-подходящите упражнения за късните часове на деня.

Проучвания от 2013 година, проведени от National Sleep Foundation found и цитирани от healthdigest.com показват, че 23% от хората имат навика да се упражняват до 4 часа преди сън. Дотогава се смятало, че тренировките късно вечер преди сън нарушават съня и повишават телесната температура. Новите проучвания показват, че правилните тренировки вечер всъщност могат да подобрят качеството на съня.

3 есенциални типа тренировки за отслабване

Според доктор Майкъл Бреус интензивното кардио е сред тренировките, които не са подходящи за провеждане вечер. Ако правите кардио, то трябва да приключи поне 4 часа преди сън, за да може тялото да се адаптира и да пристъпи към механизмите на отключване на съня по здравословен начин. Тялото има нужда от време, за да се охлади и да произведе мелатонин – хормонът на съня, а това се случва, когато тялото и мускулите са напълно охладнели и достигнали до нормалната си телесна температура след интензивно натоварване.

Кои са подходящите упражнения вечер?

Ако искате да ускорите пулса си преди лягане това не означава, че трябва да пропускате изцяло тренировките. В интервю за HuffPost личният треньор Татяна Бонкомпани споделя, че упражненията, които са фокусирани върху контрола на тялото са най-полезни за стимулиране на съня след това. Според нея за предпочитане е вдигането на тежести или тренировките със собствено тегло.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Свързани статии

При този тип тренировки се въздейства и на нервната система, което след отзвучаване на натоварването оказва благотворно влияние върху съня. Подходящи са най-малко един час преди лягане.

Според проучване от 2012 година, упражнението „мъртва тяга“ е много подходящо за изпълнение вечер. Проучването е проведено от учени от Университета в Западна Вирджиния и установява, че йогата също оказва изключително благотворно въздействие върху съня.

Митове за тренировките, в които не трябва да вярвате

Друго проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology установява подобни резултати. Ключови стилове в йогата тук са виняса и кундалини, при които се оказва по-силово натоварване върху мускулите. При други стилове в йогата, като хатха иайенгар фокусът е върху правилната поза на тялото, както и контролът на дишането. Те също оказват положително влияние върху съня.

Коментирай