Здраве и красота

Как да режете ноктите, за да избегнете врастване?

Ноктите на краката са най-податливи на този проблем

16.04.2021г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Врасналият нокът може да предизвика големи проблеми, болки, възпаления, дори невъзможност да ходите нормално, камо ли да търпите обувки на краката си. Болезнените враствания на ноктите на краката могат да предизвикат сериозни възпаления, които в по-тежки случаи може да ви заведат и в болницата в търсене на лекарска помощ. За да избегнете това, вижте как правилно да режете ноктите си, за да не врастват.

Домашни лекове при забрал пръст

Режете ноктите след душ

За да бъде рязането по-лесно и за да избегнете неволни дълбоки изрязвания, режете ноктите след като сте излезли изпод душа. Тогава те са значително по-меки и лесни за обработка. Това ще ви помогне да избегнете неприятности. Прекалено дълбокото изрязване крие риск от враствания, инфекции, болезнено подуване и възпаление. Всички те се избягват по-лесно, когато ноктите са омекотени.

Винаги използвайте нокторезачка

Ножиците не са особено подходящи за изрязване на ноктите. С тях може да сгрешите и да изрежете твърде много. Освен това предполагат насилствено извиване на нокътя, което е допълнителен риск. Винаги използвайте нокторезачка. С нея ще е по-лесно да контролирате движенията и дълбочината на изрязване.

8 причини за слаби и чупливи нокти

Не правете ноктите прекалено къси

Ако имате навика да режете ноктите на краката до живеца на нокътя или дори под него, това е грешка, която подлага нокътя на риск от врастване. Изрязвайте ноктите си така, че да останат поне 1-2 мм от него извън кожата. По този начин давате посока на нокътя без да му давате възможност да се забие в плътта. Това ще помогне на ноктите ви да са и по-здрави и да не се чупят лесно.

Как да се справим с врасналите косъмчета на бикини зоната?

Свързани статии

Винаги режете в права линия

Едно от най-важните неща, които да направите, когато режете ноктите си, е в никакъв случай да не режете с извивки. Това означава да режете по права линия в горната част на нокътя. Не изрязвайте ъгълчетата. Оставяйте ги, защото изрязването им позволява на нокътя да врасне в тъканта, израствайки нагоре. Ако поддържате изцяло правоъгълна форма на ноктите, ще се избавите от врастването. Това ще направи и маникюра ви по-красив и оформен.

Изпилвайте ъгълчетата

Ако ъгълчетата все пак ви дразнят, можете леко да ги окръглите, като използвате пила за нокти. Това няма да повиши риска от врастване, както би станало с изрязването им.

Какви са възможните причини за разслояване на ноктите?

Коментирай