Здраве и красота

Как да използвате оцет против акне?

Оцетната киселина има множество ползи за кожата

01.05.2021г. / 05 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемната кожа може да е основа за възникване на акне. В борбата с него много полезен би могъл да бъде оцетът. Той има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни ефекти, които могат да подпомогнат борбата с акнето. Оцетът съдържа оцетна киселина, която има свойството да отстранява мъртвите клетки от кожата и да стимулира обновяването ѝ. По този начин кожата изглежда обновена и изгладена.

Как да използвате оцет в борбата с акне?

Вредата от оцета, за която никой не говори

Измиваща грижа с оцет

Използването на оцет за измиване на лицето намалява секрецията на себума и свива порите. Оцетът има благоприятен ефект върху намаляването на червените петна по кожата и белезите от акне.

Състав:

  • ¼ чаша топла вода;
  • 1 супена лъжица ябълков оцет.

Смесете двете съставки. Нанесете върху лицето с памучен тампон. Втрийте по цялата кожа, за да премахнете мръсотията и себума. Внимателно изплакнете след това.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Тоник

Нанасянето на ябълков оцет като тоник може да помогне в свиването на порите. Тъй като помага и за контрол на себума, тоникът с оцет е добро средство да третирате кожата сутрин и вечер.

Състав:

  • 1 част ябълков оцет;
  • 1 част вода.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Смесете двете съставки в бутилка. Нанасяйте с памучен тампон сутрин и вечер. Оцетът допринася за балансирането на pH на кожата, което е много важно за потискане на възпалението, контролирането на акнето и намаляването на червенината.

Маска с оцет

За да си направите маска с оцет, с която да се борите с възпалението при акне, са ви нужни още хума и активен въглен.

Състав:

  • 1 супена лъжица активен въглен на прах;
  • 1 супена лъжица хума;
  • 1 супена лъжица оцет.

Смесете всички съставки до получаване на гладка смес. Нанесете върху почистена и подсушена кожа. Изчакайте хумата да изсъхне напълно. Измийте и изплакнете. Нанесете хидратиращ крем.

8 мощни натурални средства при акне

Стимулиращ ексфолиант

Оцетът има ексфолиращи ефекти, благодарение на оцетната киселина в състава си. Тя има свойството да детоксикира кожата, да се бори с възпаленията и да стимулира обновлението на клетките.

Ползите от ябълковия оцет в грижата за красотата

Състав:

  • 1 чаена лъжица ябълков оцет;
  • 1 супена лъжица ябълково пюре.

За предпочитане е сами да приготвите ябълковото пюре, за да сте сигурни, че не съдържа захари и добавени консерванти, оцветители и други подобрители. Смесете двете съставки. Нанесете върху кожата. Изчакайте 15-20 минути преди да измиете и изплакнете. Нанесете хидратиращ крем.

Коментирай