Здраве и красота

Как да използвате масло от сандалово дърво за сияеща кожа?

Етерично масло с много ползи за кожата

12.05.2021г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от сандалово дърво притежава невероятен аромат. Освен него то има и фантастични полезности за кожата, от които можете да се възползвате. Не само маслото от сандалово дърво може да донесе блага за вашата кожа. Можете да го употребявате и под формата на прах или паста. Активните му съставки са широко използвани в козметиката заради ползите, които носят за кожата.

Кожата е постоянно изложена на вредното влияние на замърсявания, стрес, атмосферни условия. Цялостното ѝ здраве зависи от грижите, които полагаме за нея. Сандаловото дърво е едно прекрасно средство да почистите кожата, да я накарате да засияе отново и да я подхраните.

Масло от сандалово дърво и неговите ползи за здравето

Непочистената, неподхранена, дехидратирана и подложена на стрес кожа е склонна към акне, преждевременно стареене и влошаване на цялостното състояние. Помогнете ѝ да се възстанови с помощта на сандаловото дърво.

Как да използвате сандалово дърво за кожа?

При акне

Сандаловото дърво има противовъзпалителни свойства, които предотвратяват появата на пъпки, акне, раздразнения и възпаления. Ежедневното наслагване на прах и мръсотия върху кожата утежнява проблемната кожа и създава условия за растеж на бактерии. Нанасянето на масло от сандалово дърво може да подпомогне овладяването на този проблем.

Срещу тъмни петна около очите

Противовъзпалителните свойства на сандаловото дърво могат да допринесат и в борбата с тъмните кръгове около очите. То има и стягащ ефект, който ефективно подпомага заличаването на тъмните петна по кожата.

Маска за мазна кожа със сандалово дърво

При възпаления

Маслото от сандалово дърво може да помогне за облекчаване на кожни възпаления от различно естество, като намали сърбежа и зачервяването. Ефикасно е и при рани, ухапвания от насекоми, алергични реакции, предизвикани от растения.

Предпазва кожата от стареене

Маслото от сандалово дърво е много богато на антиоксиданти. Ежедневното му прилагане върху кожата може да намали вредното въздействие на свободните радикали, които причиняват възпаления и преждевременно стареене на клетките. Това забавя процесите на стареене и ранната поява на бръчки.

Как да използвате сандаловото дърво в грижата за кожата?

Ефикасни етерични масла при псориазис

Ето няколко рецепти:

При акне:

  • 1 супена лъжица куркума на прах;
  • 3 капки масло от сандалово дърво;
  • Розова вода;
  • Купа за смесване.

Смесете всички съставки в купата и разбъркайте. С помощта на памучен тампон нанесете върху кожата. Оставете да подейства около 30 минути. След това изплакнете. Прилагайте 2-3 пъти седмично.

Против сърбеж и кожни възпаления:

  • 1 чаена лъжица куркума на прах;
  • 3 капки масло от сандалово дърво;
  • 1 чаена лъжица сок от лимон;
  • Купа за смесване;
  • Розова вода.

Етерични масла за домашни масажи

Смесете съставките в купата. Разбъркайте добре. Ще се получи гладка паста. Нанесете я с тампон върху засегнатите места. Масажирайте нежно няколко минути. Оставете да подейства 40 минути и изплакнете.

За суха кожа:

  • 2 супени лъжици мед;
  • 7-8 капки масло от сандалово дърво.

Смесете меда и маслото от сандалово дърво. Разбъркайте добре и нанесете върху кожата като маска. Изчакайте да подейства 30 минути и изплакнете. Сместа омекотява кожата, хидратира и подхранва в дълбочина.

5 натурални грижи при обриви и екзема

Против бръчки:

  • 1 жълтък;
  • 5 капки масло от сандалово дърво;
  • 1 супена лъжица мед.

Смесете съставките и нанесете върху кожата на лицето и шията. Изчакайте маската да подейства 30 минути и измийте с хладка вода.

Коментирай