Здраве и красота

5 здравословни ползи от сънуването

Защо сънищата са важни за здравето?

04.06.2021г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънуването е феномен, който има своите ползи за здравето. То не е просто хаотичен начин, който мозъкът използва, за да складира и интерпретира информацията, която преминава през него. Сънищата имат редица психически и емоционални ползи, които се отразяват благотворно и на физическото състояние.

15 сънища и техните тълкувания

Когато тялото ви почива, сърдечносъдовата система, имунната система, нервната система и мускулите се възстановяват от усилената работа през деня, когато тялото е активно. Следващия път, когато се запътите към леглото, оценете съня си по един по-качествен начин, защото той има огромно значение за здравето ви. Радвайте се, ако сънувате сънища. Ето защо.

Без значение колко сънища ще сънувате по време на съня ви през нощта и колко от тях ще помните, невролозите разкриват важността на сънуването, пише goodnet.org. Защо сънуването е важно за здравето?

Най-честите сънища – какво означават?

Сънищата помагат да учите нови неща

Съществува мит, че ако спите върху учебник, това ще ви помогне да запомните по-добре информацията. В този мит, разбира се, няма пълна истина. Истината е метафорична. Всъщност, сънуването е механизъм, който мозъкът използва, за да обработва, складира и подрежда информацията, която е събрал. По този начин той я систематизира и я прави разбираема и достъпна за вас, когато ви е нужна. Ето защо сънят и добрата, качествена почивка за ума и тялото са естествени механизми за запомняне на нови неща.

Сънищата помагат за емоционалното възстановяване

Сънуването е механизъм и за успокояване на нервната система. Когато сте под стрес, имате проблеми или някакво събитие е предизвикало емоционален дисбаланс във вътрешния ви свят, сънуването е начин психиката да се освободи от този стрес и да се възстанови. Колкото по-здрав е сънят ви в трудни моменти, толкова по-бързо е възстановяването.

Сънища, които не бива да подминавате

Мозъкът поема стресовите събития по време на сън, като изключва емоцията от паметта. По този начин сънищата помагат за по-лесното обработване на тези емоции, които са ни накарали да страдаме, като ги прави неактивни по време на съня, според Scientific American. Обработката на негативните емоции и чувства помага за намаляване на тревожността.

Сънуването предлага по-дълбок сън

Какво значат секс сънищата ни според психолози

Сънуването на сънища помага да спите по-добре, защото спите по-дълбоко, според проучване на Frontiers in Psychology. Изследвания, публикувани в изданието, констатират, че липсата на сънища по време на сън всъщност е свързано и с нарушения на съня и неговото качество.

Сънищата помагат за преодоляване на страхове

Сънищата могат да помогнат да се справите със страхове, с които не бихте могли да успеете да се справите наяве. Ако се страхувате например от змии, в съня ви можете да се изправите срещу змия и да я надвиете по магически начин. Това помага на психиката да се справи със страховете и фобиите, които ви мъчат.

Какво означава, ако сънувате любовна раздяла?

Сънищата подобряват настроението

Положителните сънища имат влияние над настроението, както и кошмарите. Ако сънувате хубави сънища, например че летите, това може да подобри настроението ви през целия ден. Проучване, публикувано в Psychiatry Research, цитирано от goodnet.org констатира, че хората, които се чувстват тревожни и депресирани преди да си легнат, споделят, че се чувстват много по-добре на сутринта и през целия ден, ако са сънували хубави сънища.

Коментирай