Здраве и красота

Признаци на ниско кръвно налягане

Защо то също е опасно

31.05.2021г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвното налягане е важно за нормалната функция на сърдечносъдовата система. Когато то е повишено съществува риск от увреждания на кръвоносните съдове и сърцето. Съществува и риск от инфаркт и инсулт. В повечето случаи се съсредоточаваме върху високото кръвно налягане като най-голям фактор в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно наистина е опасно за здравето и живота, но ниското кръвно налягане има не по-малко рискове за здравословното ви състояние.

Тревожни сигнали за ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане, известно като хипотония, е състояние, при което човек показва стойности на налягането от 90 на 60 и по-малко, според Healthline. Горната граница или систоличното кръвно налягане е показател за работата на сърцето, което изпомпва кръв през вентрикулите.

Долната граница или диастоличното кръвно налягане измерва периодите на почивка между изпомпванията. Кръвното налягане може да варира през деня в зависимост от много фактори. Ако кръвното налягане е прекалено ниско през по-голямата част от денонощието, това може да има сериозни отражения върху здравето и функциите в организма.

За да се справите с ниското кръвно налягане е важно преди всичко да разберете какво го причинява. Задължително е да се консултирате с лекар кардиолог.

Кога е нормално кръвното ни да се покачи?

Какви могат да са причините за ниско кръвно налягане?

Най-честите симптоми на ниско кръвно налягане включват замайване, припадъци, гадене, умора, замъглено зрение, чувство на прекомерна жажда, слабост, липса на енергия. Ако се почувствате замаяни и не можете да определите от какво е, измерете кръвното си налягане. Най-често се случва при изправяне от седнало положение. Тогава се наблюдава внезапно замайване, което може да трае от няколко секунди до няколко минути.

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Това състояние (ортостатична хипотония) се развива, когато сърцето не изпомпва адекватно кръвта към мозъка. До него не достига достатъчно кислород, което предизвиква и замайването при изправяне, особено ако е внезапно. Кръвта, която се събира в долните крайници, не може да достигне мозъка толкова бързо, което води до симптоми на приближаващ припадък. Възможно е и да ви облеят студени вълни, да се почувствате сякаш ще паднете на земята. Възможно е и да почувствате изтръпване в устните и челюстта.

При някои хора се наблюдава и спадане на кръвното налягане след хранене. Това се случва, защото се усилва кръвоснабдяването към стомаха, за да може да се обработи храната качествено. При хипотоници това е проблем, тъй като недостатъчното изпомпване на кръвта отново предизвиква недостиг на кислород към мозъка. Затова, може би, се чувствате замаяни след хранене.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

При поява на каквито и да е от изброените признаци, както и други такива, е важно да се консултирате с лекар, който да определи състоянието ви и да ви посъветва как да го компенсирате.

Коментирай