Здраве и красота

Възможни причини за внезапно отслабване

На какво може да се дължи рязката загуба на тегло

09.06.2021г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През целия живот човек се сблъсква с повишаване на теглото, с борба със свалянето на килограми. Нормално е теглото ни през годините да не е константа. Когато се опитваме да влезем в мечтаните мерки, спазваме всякакви хранителни режими, диети, спортуваме, движим се повече. Когато резултатите най-после дойдат, знаем, че са в резултат на положените усилия.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

Когато обаче отслабваме без да сме се подлагали на лишения, без да сме вложили усилия от себе си, е възможно зад отслабването ни да се крие някакъв здравословен проблем. Ако отслабването се е случило внезапно и рязко, тогава е възможно да има повод за притеснение и посещение при лекар специалист.

Разбира се, невинаги причините са опасни и страшни. Не е задължително внезапното отслабване да се дължи само на животозастрашаващи заболявания. Възможно е стресът в ежедневието ви да го е предизвикал. Работа, болезнена раздяла, проблеми в семейството, с колегите или с приятелите могат да са в основата на промяната на теглото ви.

Съвети за отслабване, които винаги трябва да отбягвате

Какви са опасните причини за внезапна загуба на тегло?

Не е обичайно и определено не е нормално човек да изгуби част от теглото си без видима причина. Това казва ендокринологът от Университета в Пенсилвания Ан Капола, цитирана от healthdigest.com. „Ако отслабвате и нищо не се е променило в диетата и двигателните ви навици, трябва да се притесните малко за това“, казва тя.

Според нея, една от възможните причини за внезапното отслабване, може да е повишената функция на щитовидната жлеза. Тя управлява метаболизма. Ако жлезата секретира повече хормони от необходимото, теглото тръгва стремглаво надолу. Неовладяното състояние на хиперфункция на щитовидната жлеза може да доведе до нейното изтощение и загуба на значително тегло.

20 съвета за трайно и здравословно отслабване

Някои видове рак също могат да причинят загуба на тегло. Сред най-честите от тях са свързаните с храносмилателната система туморни заболявания. Необяснимото отслабване може да е свързано с рак на стомаха, дебелото черво или други части на храносмилателния тракт. Това казва доктор Джейми Флеминг, гастроентеролог от клиниката в Кливланд пред prevention.com.

Сред останалите възможни причини за внезапно отслабване са психичните проблеми. Депресията, загубата на желание за хранене, дълбоката тъга, стресът са сред причинителите на загуба на тегло. В много от тези случаи човек дори не забелязва, че отслабва.

Трикове за отслабване от нутриционистите

Ако забележите внезапно отслабване е много важно да се консултирате с лекар. Той ще прецени дали състоянието ви налага по-подробни изследвания, за да се открие причината за това. Не предприемайте мерки сами и не неглижирайте загубата на тегло.

Коментирай