Здраве и красота

Най-добрите натурални методи против киселини

Как да намалите киселинния рефлукс

10.06.2021г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любимото ви пържено пикантно ястие може да ви причини киселини. Онова усещане за парене в гърдите, качващо се нагоре към хранопровода и гърлото оставя горчив вкус, който означава само едно – киселини.

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Киселинният рефлукс кара милиони хора по света да страдат от тази пареща болка с горчив привкус в устата. Появата на киселини най-често се свързва с консумация на пикантни, мазни, тежки, пържени храни.

Има няколко натурални начина, с които да облекчите киселините и да подобрите качеството си на живот, ограничавайки появата на пареща болка в гърдите до минимум.

1. Яжте малки порции.

Малките порции са важни не само за превенцията на киселини, но и за контрола на кръвната захар и калориите, които приемате. Малките порции помагат на стомаха да се справи с навлизащата храна, като отдели нужните храносмилателни сокове. Така храната се обработва по-лесно, усвоява се качествено и се намалява рискът от поява на киселини в хранопровода. Преяждането е враг номер едно на киселинния рефлукс.

Натурални методи за туширане на стомашни киселини

2. Стойте прави поне един час след хранене.

Седенето и лежането са противопоказни при киселини. При седенето притискате стомаха, като това създава условия за връщане на киселини. При лежането връщането им към хранопровода е дори още по-лесно. За да улесните храносмилането, останете прави поне един час след хранене. Най-добре би било, ако намерите време за разходка след всяко хранене, особено след вечеря. Така ще намалите появата на киселини през нощта.

3. Поддържайте здравословно тегло.

В колкото по-добра форма сте, толкова по-малко ще ви мъчат киселините. Ако имате прекалено много мазнини около талията и по корема, това създава предпоставки за притискане на стомаха, диафрагмата и хранопровода, което може да доведе до поява на киселини.

Естествени средства срещу киселини през бременността

4. Намалете пушенето и алкохола.

Тютюнопушенето и пиенето на алкохол са противопоказни при хора, страдащи от киселинен рефлукс. Те могат да допринесат и за появата на този проблем при хора, които досега не са страдали от киселини. Цигарите и алкохолът предизвикват възпаления в тъканите на храносмилателния тракт, които водят до поява на киселини, язви, дори рак.

5. Избягвайте дразнещи храни.

Някои храни имат негативен ефект, като предизвикват поява на киселини. Сред тях са:

  • Кафе;
  • Домати и доматени изделия;
  • Цитрусови плодове;
  • Газирани напитки;
  • Мазни храни, пържени храни, масла, сметана, сосове на маслена основа;
  • Алкохол;
  • Мента.

4 храни при киселинен рефлукс

6. Тренирайте редовно.

Тренировките и физическата активност помагат за овладяване на рефлукса. Физическите упражнения и движението облекчават храносмилането и ускоряват усвояването на хранителните вещества, като по този начин облекчават и киселините.

Коментирай