Здраве и красота

Безопасно ли е да преглъщате храчка?

Да ги плюем или да ги гълтаме?

01.07.2021г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плюенето на храчки по улицата е едно от неприятните неща, които много хора правят. Те вероятно смятат, че преглъщането на храчките е вредно и опасно за здравето, затова предпочитат да ги изплюят. Има логика това да е така, но науката казва друго.

10 признака, че имате алергия

Опасно ли е да преглъщате храчките си? Краткият отговор е не.

Оказва се, че преглъщането на храчката не носи рискове за здравето. Храчките са естествени секрети, които се стичат от горните дихателни пътища в устната кухина. Те са смес от вода, телесна слуз, сол и антитела, които се образуват при вдишване и издишване. Този секрет е естествен механизъм, който синусите имат, за да се прочистват. Функцията на храчките е да събират отпадни вещества и да ги извеждат от организма, за да се предотврати запушване на носа, синусите и горните дихателни пътища, смята доктор Брет Комер от Медицинския колеж към Университета в Кентъки, цитиран от healthdigest.com.

Храчките най-често се появяват или увеличават количеството си при различни дразнители – алергени, вирусни инфекции или просто микроорганизми от околната среда, попаднали в лигавицата на горните дихателни пътища. Всички те предизвикват имунен отговор, при който храчките се насищат със съответните антитела.

Храни, които помагат при хрема и секрет в дихателните пътища

Ще се случи ли нещо със здравето ни в такъв случай, ако преглъщаме този „коктейл“ от вещества?

С каквито и елементи и антитела да са пълни храчките, преглъщането им не носи опасност за здравето. При преглъщане те попадат в стомаха, който е снабден с достатъчно дебели стени и който е пълен със стомашни киселини. Те имат свойството да разграждат всичко, което попадне в стомаха, като по този начин безопасно разгражда храчките и съдържимото в тях, извеждайки го извън тялото по-нататък в храносмилателния тракт.

Поглъщането на собствената храчка е безопасно за здравето. Експерти от научното списание Science Focus обясняват, че храчките съдържат слуз, наситена с вещества, попаднали в белите ни дробове и носа, и които се извеждат по безопасен начин от организма чрез този механизъм. Изтласкването на храчките от горните дихателни пътища към храносмилателния тракт е нормален процес, който природата е отредила в справянето с патогените.

За какво подсказват различните видове хрема?

Когато патогените, бактериите, микроорганизмите, вирусните частици и другите примеси в храчката попаднат в стомаха, стомашните киселини вършат цялата мръсна работа. Другата добра новина е, че след попадането в стомаха тези патогени нямат пряк достъп до кръвоносната система, което предпазва тялото от тях.

Коментирай