Здраве и красота

Защо гъвкавостта е важна за здравето и тялото?

И защо не трябва да я пропускаме във физическата рутина

08.06.2021г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъвкавостта е важна не само за спортистите, както повечето хора си мислят. Тя е от изключително значение за здравето, добрата форма, както и за цялостното положително състояние на тялото. Гъвкавостта не е присъща само за практикуващите йога и съвсем не е нужна само на тях. Тя е начин да подготвите тялото си за всякакви физически движения, както и да намалите риска от травми и наранявания при спорт.

Как да подобрите гъвкавостта си

Ако имате стегната мускулатура, за която се грижите с физическа активност и тренировки, то трябва да знаете, че подобряването на гъвкавостта предпазва ставите, костите и сухожилията ви от прекалено стегнатата и работеща мускулатура. Колкото повече тренирате гъвкавостта си наравно с мускулите си, толкова повече подобрявате здравето и състоянието на тялото си.

Гъвкавостта помага да упражнявате любимите си спортове с по-малко болка. Движенията на тялото се разгръщат и подобряват, ако редовно правите упражнения за развитие на гъвкавостта. Тя има голямо значение и за движенията на тялото в ежедневието. Ще ви е много по-лесно да се движите плавно и с лекота, ако сте по-гъвкави.

3 есенциални типа тренировки за отслабване

Подобряването на гъвкавостта обаче е много бавен процес, върху който трябва да се работи целенасочено и с много постоянство. Според Bustle, рутинното разтягане преди и след тренировка, както и например след ставане от сън, отнема само няколко минути, а оказва толкова много ползи за тялото и здравето.

Разтягането и тренирането на гъвкавостта се дели на две основни групи – динамично и статично разтягане. При динамичното се изпълняват активни движения, които подобряват и усъвършенстват гъвкавостта чрез изпълнение на определени упражнения. При статичното разтягане се изпълнява поза, в която се стои за по-дълъг период от време, като по този начин се тренира гъвкавостта.

Възстановяваща йога – 13 причини да я практикувате

Гъвкавостта при някои е природна даденост, но това не означава, че тя не може да се тренира и развива. Можете да превърнете упражненията за разтягане в част от рутината ви за физическа активност и тренировки. По този начин ще подобрите цялостното състояние на тялото си и вашето здраве.

Можете да насочите упражненията за гъвкавост към определени части на тялото, които смятате, че имат нужда от подобряване на гъвкавостта. Също така упражненията за гъвкавост за определени зони на тялото допринасят и за намаляване на болката в тях.

5 ползи от тренировките с пяна ролка

Според healthline.com, правилното дишане при изпълнение на упражненията за гъвкавост подобрява значително не само цялостното здравословно състояние, но и улеснява изпълнението на тренировъчната програма. Мускулите се нуждаят от много кислород по време на тренировка, за да могат да се справят с предизвикателствата, на които ги подлагате. Ето защо дълбокото и равномерно дишане при изпълнение на упражненията е от ключово значение както при тренировка, така и при разтягане и упражнения за гъвкавост.

Коментирай