Здраве и красота

Защо продължителна тренировка не означава по-добър успех?

Дълги срещу кратки, но интензивни тренировки – кое е по-добрият вариант?

28.06.2021г. / 10 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневните упражнения са незаменима част от рутината за здраве. Те са неделим фактор, който заедно с правилното хранене прави здравословното състояние на организма по-добро. Балансирането между тренировките, личния и професионалния живот обаче понякога може да е истинско предизвикателство. Не всеки може да отдели минимум 1 час за тренировки и да ги вмести в натоварения си график.

Кардио или HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) – кое е по-ефективно?

Именно и затова много хора се отказват от тренировките, защото не могат да намерят качествено време за тях и за близките, семейството си, за работата, а и за забавления и свободно време.

Тук идва и големият въпрос – кое е по-добре да изберем – продължителни тренировки за издръжливост или кратки, но интензивни тренировки?

Отговорът не е еднозначен. Но със сигурност кратките и интензивни тренировки могат да направят чудеса с тялото ви. Те могат да бъдат дори по-ефективни от продължителните тренировки. Защо?

Защо мускулите ви треперят при интензивна тренировка?

По време на продължителна тренировка за издръжливост, която включва предимно кардио, каквото е тичането например, не напряга мускулите през цялото време с еднакъв интензитет. Продължителните тренировки включват минутите за загряване и разгряване, а освен това те не натоварват еднакво интензивно организма през цялото време, както правят високоинтензивните тренировки за кратко време.

Множество проучвания, цитирани от Verywellfit.com констатират, че кратките активности с висок интензитет имат свойството многократно да подобряват метаболитното здраве. При тях едновременно се развива мускулната тъкан, която се изгражда и подобрява, и същевременно се увеличава и подобрява издръжливостта благодарение на кардиоефекта на този тип тренировки.

Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Свързани статии

Трябва да се има предвид обаче, че високоинтензивните тренировки не са препоръчителни за ежедневно практикуване, за да се избегнат здравословните рискове от тях. Това, че предпочитате да правите интензивни, но кратки тренировки не означава, че трябва да пренебрегнете общата препоръка на здравните центрове в цял свят, а именно да се придържате към здравословния препоръчителен минимум за физическа активност от поне 150 минути на седмица.

Това означава, че най-добрият подход в тренировките е съчетанието между продължителни и кратки интензивни тренировки за повече здраве и максимален резултат.

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Изследване на Университета McMaster в Канада установява, че спринтовете са също толкова ефективни за развитие на кардиоваскуларната издръжливост, колкото и продължителният джогинг, пише healthdigest.com. Това означава, че спокойно могат да се комбинират двата вида тренировки в случай, че не можете да отделяте много време всеки ден за тренировки.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
trupa se izdurjlivost , ustoi4ivost , i muskulite stavat golemi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време