Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете яйца?

Защо не трябва да се отказвате от тях

02.07.2021г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са чудесно средство да стартирате деня си с питателна закуска. Те са превъзходно допълнение към закуската. Много хора ги предпочитат и на обяд, като лесен вариант за бързо приготвяне на нещо засищащо и вкусно. Яйцата обаче винаги са били обект на спорове относно полезността им. Това поставя въпросът трябва ли да ги консумирате често, в какви количества или е добре да ги откажете?

Защо да ядем варени яйца всеки ден?

Какво се случва, ако спрете да консумирате яйца?

Проучвания, цитирани от healthline.com сочат, че яйцата действително имат въздействие върху холестерола. Затова са сочени като виновници за повишаването му, както и повишаването на риска от сърдечносъдови заболявания. Това обаче не е съвсем така. Последните проучвания показват, че консумацията на 1 до 3 цели варени яйца на ден оказва влияние върху добрия холестерол, като повишава неговите стойности. Влияние върху лошия холестерол почти не се наблюдава. Дори да нарасне, то е с незначителни стойности.

Резултатите от изследванията показват, че умерената консумация на яйца не е причина за повишаване на общия холестерол и триглицеридите в организма. Затова, ако решите да се откажете от яйцата в диетата си, може да изгубите ценни вещества, от които организмът ви се нуждае. Добрият холестерол е необходим за разтварянето на някои мастноразтворими витамини, за синтеза и преноса на хормони.

Защо яйцата са една от най-добрите възможни храни

Ако спрете да консумирате яйца, тялото ви ще има един източник на ценни вещества по-малко. Сред тях са витамини D, Е, С, витамини от група В, протеини, мазнини, холин, аминокиселини, ценни минерали, като желязо, фосфор, селен, калций.

Съществува схващане, че яйцата пречат и на хора с диабет тип 2. Негативните мнения по този въпрос се свързват с рисковете от повишаване на холестерола и триглицеридите вследствие консумацията на яйца. При хората с диабет тип 2 често се наблюдава повишаване на стойностите на липидния профил заради влошения метаболизъм при това заболяване.

Всичко обаче се свежда до количеството консумирани яйца. Според healthdigest.com, заплахата от консумацията на яйца не е толкова голяма, ако се консумират умерено. Ефектите им върху здравето в негативен смисъл са минимални, особено ако цялостната диета е балансирана и с ниско съдържание на наситени мазнини, което е сериозен фактор.

Къде грешите при приготвянето на яйца?

Контролираната консумация на яйца не оказва отрицателно влияние върху сърдечносъдовата система. Ето защо спирането на консумацията на яйца може да има негативни ефекти върху цялостния ви прием на полезни хранителни вещества.

Коментирай