Здраве и красота

5 изненадващи причини за поява на бръчки

Ежедневни навици, с които предразполагаме кожата към ускорено образуване на бръчки

07.07.2021г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и добре да се грижим за кожата си, не можем да се преборим с остаряването. Стареенето на кожата е естествен процес, който засяга не само нея, а цялото ни тяло, колкото и да не ни харесва. Онова, което можем да направим обаче, е да се опитаме да противодействаме на стареенето, като го забавим максимално. Има някои неща в ежедневието ни, за които не си даваме сметка, че спомагат за ускоряването на появата на бръчки. Знаейки кои са те, можем да направим съзнателен избор да ги избягваме, за да минимизираме вероятността бръчките да се появят рано по лицето ни.

Коя поза за сън причинява най-много бръчки?

Кои са изненадващите навици, които ускоряват появата на бръчки?

Повтарящи се лицеви мимики

Някои хора имат много изразителни мимики. Докато говорят, те дори преекспонират мимиките на лицето си, за да подчертаят емоционално онова, за което говорят. Това от една страна е прекрасно,, но от друга повишава риска от ранна поява на бръчки. Особено опасни в този смисъл са повтарящите се мимики, които правите най-често и дълготрайно. Те оставят дълбоки бръчки по кожата.

Начинът, по който премахвате грима си

Премахването на грима може също да остави бръчки, ако се прави агресивно. Търкането, опъването, триенето на кожата с кърпички или тампони, създава условия за нарушаване на нейните влакна и разкъсване на колаген. Това се случва особено в зоната с по-тънка и нежна кожа, каквато е тази около клепачите.

Вредни навици, които предизвикват ранна поява на бръчки

Не използвате слънцезащитен крем

Слънчевите лъчи са един от виновниците за ранна поява на бръчки. Те ускоряват процесите на стареене. Ако забравяте да прилагате редовно слънцезащитен крем, започнете да го включвате в рутината си за красота.

Гледате в телефона си постоянно

Телефоните са неизменна част от ежедневието ни. Гледането в тях изисква определена наведена поза, при която се образуват бръчки по шията. Образуват се и по челото, особено ако набръчкваме вежди и чело, докато се вглеждаме.

Маски за лице при бръчки и за незабавно освежаване на кожата

Нездравословна диета

Ако не се храните здравословно, това също е силен фактор в стареенето на кожата. За да се предпазите от ранна поява на бръчки е важно да включвате повече витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, здравословни протеини и мазнини в диетата си. Необходимо е да изключите трансмазнините, наситените мазнини, захарите, защото те причиняват възпаления в тялото и кожата, и ускоряват стареенето.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време