Здраве и красота

Масло от бакури за мека и красива кожа

Има противовъзпалително действие

13.07.2021г. / 06 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за масла в грижата за кожата и косата, обикновено споменаваме кокосово масло, масло от шея, макадамия и много други. Но чували ли сте за невероятното масло от бакури (bacuri)?

То се добива от студено пресованите семена на плодовете Platonia insignis, които растат на територията на Бразилия, Колумбия, Парагвай, във влажните тропически гори. Това е меко или леко трошливо масло с характерен мирис, а цветът му може да варира от светли кафяви тонове, бежово, до много тъмен кафяв цвят.

Витамин Е и чудесата му в полза на кожата

Богато е на палмитинова киселина, бързо се абсорбира в кожата, без да я оставя излишно мазна. Хидратира я в дълбочина, успокоява и е подходящо за всички видове кожа, но и в грижа за косата. Маслото от бакури спомага за обновяването на кожата, забавя нейното стареене, намалява появата на петна и белези. Хубаво е, че може да се намери в биомагазините.

Маслото може да се комбинира с други масла, като масло от шеа например. Тъй като има противовъзпалителни, антибактериални и изглаждащи свойства, маслото от бакури е чудесна грижа след епилация, за облекчаване на зачервяванията и подутините.

Масло от кокум – за подхранени и здрави кожа и коса

Може да се добавя към кремове, лосиони за тяло, но в някои случаи може да се наложи леко да го затоплите, за да се комбинира по-добре.

Според западни проучвания, маслото от бакури може да помогне при ухапвания от насекоми, при артрит и ревматизъм, както и за облекчаване на кожни наранявания. Помага и за намаляване на стриите, бръчките.Тъй като има тъмен цвят, може да доведе до оцветяван на материи.

Свързани статии

Ето една примерна рецепта за грижа за кожата на тялото с масло от бакури.

Комбинирайте 30 г масло от бакури с 50 г масло от шея в малка тенджера. Разтопете маслата на слаб огън и добавете към тях няколко капки масло от малинови семена. Всичко се разбърква добре и се пресипва в стъклен буркан. Ще са необходими няколко часа, за да се охладят маслата. След това затворете буркана с капак и съхранявайте на тъмно и хладно място.

Тази комбинация от масла е чудесна за подхранване на кожата, особено в летните дни.

Коментирай