Здраве и красота

Храни за здрава и лъскава коса (галерия)

Съдържат ценни витамини, минерали, протеини и мазнини

10.07.2021г. / 18 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на косата идва преди всичко отвътре. Добавянето на грижа за косата отвън е само част от рутината за подобряването на жизнеността и растежа ѝ. Преди всичко е важно да се храните здравословно и балансирано, за да внесете необходимите съставки, важни за лъскавината, здравето и добрия вид на косъма.

Кои са хранителните вещества, които са най-важни за състоянието на косата?

4 правила за здрава коса, които всяка жена трябва да следва

Витамин А

Витамин А е важен за косата, а не само за очите, както сме свикнали да смятаме. Той играе съществена роля в производството на себум, който овлажнява по естествен начин косъма и му придава лъскавина.

Витамини В

Витамините от група В са необходими за растежа на косата. Биотинът (витамин В7) подпомага преноса на хранителни вещества в тялото. Това допринася за растежа на косата и стимулирането на обновяването на космените фоликули. Ето защо биотинът е много важен при косопад.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали и възпаленията. Важен е за синтеза на колаген, от който косата също се нуждае.

Витаминна маска за здрава коса

Витамин D

Свикнали сме да смятаме, че витамин D е важен само за имунната система, но той играе важна роля и за косата. Косопадът в някои случаи се свързва с дефицит на витамин D, който е един от най-често срещаните дефицити.

Свързани статии

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е също е мощен антиоксидант. Той е водоразтворим витамин, който подпомага растежа на косата и увеличава нейната гъстота.

10 билки и други полезни растения за здрава и красива коса

Цинк

Цинкът е минерал, активно участващ в процесите на имунната система. Неговият дефицит обаче може да предизвика косопад. Затова е важно да наблягаме на храни, богати на цинк, който да се погрижи за здравето на косата.

Желязо

Желязото участва в преноса на кислород от белите дробове към органите. То участва и в състава на червените кръвни клетки, като им помага да пренасят кислорода. При недостиг на желязо може да възникне анемия, а тя е една от причините за влошаване състоянието на косата и появата на интензивен косопад.

Кои са храните, богати на тези ценни хранителни вещества за здрава, лъскава и жизнена коса?

Вижте в галерията тук.

Коментирай