Здраве и красота

Как да използвате сода за измиване и детокс на косата

Рецепти за избистрящи косъма домашни измиващи средства със сода

13.07.2021г. / 14 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Содата за хляб е чудесно средство за почистване на косата и скалпа. Тя има свойството да премахва натрупаните нечистотии по косъма, да прояснява структурата му, да отстранява мъртвите клетки и себума. Содата действа прочистващо и за скалпа. Тя контролира омазняването на скалпа и по този начин намалява условията за образуване на пърхот, поява на сърбеж, задържане на отпадъчни продукти върху кожата, предизвикващи раздразнения.

Домашен шампоан за боядисана коса, бърз растеж и против пърхот

Можете да използвате содата за приготвяне на избистрящ шампоан и изплакваща смес, с които да направите косата си още по-блестяща и здрава. Благодарение на минералите в содата тя има свойството да придава обем на косата и да стимулира естествения ѝ блясък.

Избистрящ шампоан със сода

За да го приготвите смесете 1 част сода с 3 части вода. Разбъркайте много добре до пълното ѝ разтваряне. Преди употреба разклащайте добре бутилката, в която съхранявате шампоана със сода. Намокрете косата добре преди да го приложите. Постарайте се да намокрите добре косата с шампоана от корените до върха. Изчакайте да действа около 3 минути и изплакнете обилно с топла вода.

Домашни детокс шампоани за красива коса

Содата е основа. Това означава, че е с много високо pH. За да балансирате киселинността в нея е добре да изплакнете с киселинно средство, което да неутрализира действието на основата. Такъв подходящ продукт е оцетът.

Изплакваща смес с ябълков оцет

За да приготвите изплакваща смес за косата смесете 1 част оцет с 4 части вода. Разклатете много добре преди употреба. Изплакнете обилно косата от корените до върховете. След това изплакнете с чиста хладка вода. Тя ще запечати влагата в косъма и ще го хидратира.

Какво друго можете да добавите?

Домашен шампоан с мед – цялостна грижа за косата

Рициново масло

Рициновото масло подхранва и хидратира в дълбочина. То има свойството да стимулира растежа и да спира косопада. Можете да добавите няколко капки рициново масло към шампоана със сода или към изплакващата смес.

Свързани статии

Лимонов сок

Лимоновият сок има избистрящи и проясняващи свойства. Той почиства косъма от наслагванията и остатъците от мъртви клетки, себум и мръсотия. Можете да добавите няколко лъжици от него към смесите със сода.

Домашен детоксикиращ шампоан с кокосово мляко

Комбинация с шампоан и сода

Ако косата ви е прекалено мазна или усещате, че не можете да я измиете достатъчно добре със сода и вода, добавете содата към обикновения шампоан, който ползвате. Добавете и от любимите си етерични масла за допълнителен ефект и аромат. Към една шепа шампоан (ако ползвате приблизително такова количество) добавете 1 супена лъжица сода. За удобство ги разтворете в купичка с малко вода. Така ще активирате шампоана и содата.

Коментирай