Здраве и красота

6 начина да накарате ноктите да растат по-бързо

Няколко полезни трика за здрави и дълги нокти

16.07.2021г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да накарате ноктите да растат по-бързо вероятно е мечта на всяка жена, която обича да поддържа красив маникюр. Растежът на ноктите до голяма степен е предопределен генетично, но това не означава, че не можете да им помогнете магията да се случи малко по-бързо. Някои вредни навици в ежедневието пречат на растежа на ноктите и го забавят, а други го стимулират.

7 витамина и минерала за здрави нокти

Ето няколко трика как да накарате ноктите да растат по-бързо.

Редовно хидратирайте и овлажнявайте

Дехидратацията забавя растежа на нокътя. Дехидратираните нокти са сухи, лющещи се, чупливи и с лош вид. Ако ги хидратирате редовно с подхранващи масла, те ще се заздравят и ще започнат да растат по-бързо. Най-добрите масла за целта са бадемовото, лавандуловото, кокосовото, маслото от ший.

Избягвайте да чоплите неща с ноктите си

Ако използвате ноктите си като инструменти за отваряне и отлепване на разни неща, това ги прави слаби, чупливи и бавно растящи. Премахнете тези вредни навици от ежедневието си, за да стимулирате растежа и да запазите целостта на ноктите задълго.

Какво трябва да знаем за лаковете за нокти

Използвайте защита при домакинска работа

Препаратите и водата, които използвате при почистване на дома, измиване на съдове и пране на дрехи, увреждат силно ноктите и ги правят чупливи. Винаги използвайте ръкавици, за да предпазите кожата и ноктите си. След това веднага хидратирайте.

Правилно хранене

Ако менюто ви е бедно на протеини, полезни мазнини, витамини и минерали, това веднага се отразява на ноктите. За да ги накарате да растат по-бързо и по-здрави, включете повече гъби, листни зеленчуци, плодове, яйца, чисти меса и риба.

Натурално подхранване за чупливи нокти

Храни, богати на биотин

Биотинът или витамин В7 е много важен за растежа на ноктите и косата. Ако не обмисляте прием на хранителна добавка с биотин, по-добре наблегнете на храните, които го съдържат. Това са черен дроб, фъстъци, бадеми, гъби, сладки картофи, яйца, лук, овесени ядки, домати, моркови.

Не изпилвайте ноктите агресивно

Прекалено агресивното пилене на ноктите влошава състоянието им, прави ги чупливи и разслояващи се, забавя растежа. Използвайте фина пила за нокти и винаги изпилвайте в една посока, за да не разрошвате слоевете на нокътя.

Коментирай