Ползи и вреди от ежедневната консумация на бадемово мляко

Една полезна алтернатива с потенциални рискове за здравето

2021-07-19 12:35:00 | Илияна Николова

Все повече хора се обръщат към алтернативните видове мляко заради различни съображения. Някои хора имат непоносимост към лактоза. Други следват веган диета, а трети вярват, че алтернативните видове млека са изцяло по-здравословни от стандартните животински, с които сме свикнали от векове.

Какво трябва да знаем за растителното мляко – разновидности и ползи

Ядковите млека са сред най-предпочитаните. Бадемовото мляко е едно от тях. То определено има редица хранителни ползи за здравето. Съдържа значително по-малко калории от млечните продукти. В една чаша бадемово мляко се съдържат приблизително 30 калории, докато в една чаша обезмаслено краве мляко калориите са около 86. Пълномасленото прясно мляко съдържа около 120-130 калории, което е значително повече.

Бадемовото мляко е по-бедно на въглехидрати за разлика от животинското мляко. Когато купувате бадемово мляко обаче трябва да внимавате в етикетите, защото в някои от разновидностите се добавя допълнителна захар.

3 маски с бадемово мляко за всяка нужда на кожата

Друго предимство на бадемовото мляко е, че не дразни стомаха при хора, страдащи от лактозна непоносимост или алергия. Има обаче една съставка, която се влага в бадемовото мляко и която придава характерната за млеката кремообразна и гладка текстура. Това е карагенан – вид въглехидрати, извлек от водорасли.

Кои са потенциалните вреди от бадемовото мляко?

Бадемовото мляко може да не е особено подходящ избор за деца, тъй като те имат високи хранителни нужди в подрастващия период. Бадемовото мляко е добър източник на протеини, но при обработката голяма част от тях отпадат. Това може да ви накара да огладнеете бързо след консумацията му. Случва се така заради това, че по-голямата част от бадемовото мляко всъщност е вода.

Здравословни заместители на кравето мляко

Още по темата

Друг възможен страничен ефект от честото ежедневно консумиране на бадемово мляко е промяната в кожата. Дължи се на факта, че нивата на естроген в бадемовото мляко са по-високи. Това допринася за хормонални колебания и изменения в организма, които могат да се отразят негативно.

Бадемовото мляко е един наистина здравословен фактор от храненето и е добре да бъде включвано. Но то не трябва да бъде основен заместител на млечните продукти и стандартното животинско мляко, защото ежедневната му консумация може да доведе до поява на странични ефекти.

3 страхотни маски за лице с бадемово мляко

Нискокалоричните и нисковъглехидратните му характеристики могат да се окажат добра опция за диетата ви и да ви помогнат в отслабването. Но липсата на ценни протеини и минерали в него може да ви накара да посегнете към други висококалорични храни, за да утолите глада си. Не забравяйте и за хормоналните рискове, които прекомерната и ежедневна консумация на бадемово мляко носи.