Здраве и красота

Ползи от консумацията на въглехидрати всеки ден

Носят ценни вещества и играят важна роля в тялото

26.07.2021г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако следвате популярните нисковъглехидратни режими, вероятно сте ограничили драстично приема на иначе така полезните бобови, плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива. Ограничаването на приема на въглехидрати може да е полезно за някои хора заради здравословното им състояние, но то със сигурност не е препоръчително за всеки. Преди да предприемете нисковъглехидратен режим на хранене е добре да се консултирате с лекар, защото трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто има своите силно негативни ефекти.

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях?

Въглехидратите са основният източник на енергия. Тялото ни е конструирано така, че да черпи енергия най-бързо и лесно от въглехидратите, които ядем. Когато не приемаме достатъчно от тях или ги изключим напълно, тялото се обръща към другите макроелементи в храната за помощ – протеините и мазнините.

Въглехидратите са и основната храна за мозъка. Ето защо, ако приемате прекалено малко или никакви въглехидрати, мозъкът може да започне да страда. Възможно е да изпитвате силна умора, замъгляване на паметта, затруднения в съсредоточаването.

Знаци, че ядете прекалено много въглехидрати

Въглехидратите поддържат почти всяка жизнена функция. Без тях нормалното протичане на процесите в тялото е немислимо или поне не и без лекарско наблюдение.

Ако искате да ограничите въглехидратите преди всичко трябва да разберете, че някои въглехидрати са по-добри и полезни от други. Полезните въглехидрати се срещат в естествените източници – плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови, варива.

Според livestrong.com има четири основни типа въглехидрати. Те са прости, сложни, нишесте и фибри. Най-добре би било да ограничите простите въглехидрати. Те доставят най-малка хранителна стойност на организма, а предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар. А най-добре би било да ограничите простите захари, особено добавените такива. От тях тялото ви съвсем няма нужда. Това са тестените изделия от бяло брашно, бялата захар и производните им.

3 основни грешки, които правите с въглехидратите

Свързани статии

Всички останали въглехидрати са ценни за организма. Той се нуждае от тях, защото те му носят и добавена стойност – протеини, фибри, мазнини, минерали, витамини, антиоксиданти. Сложните въглехидрати не предизвикват скокове в кръвната захар. Те се усвояват по-бавно, като през това време доставят и всички тези ценни вещества, които забавят усвояването на глюкозата.

Сложните въглехидрати, които съдържат цялата палитра от полезни вещества, подпомагат мозъчната дейност, кръвоносната система, работата на сърцето, контролират теглото, подобряват храносмилането. Най-добрите източници на полезни въглехидрати, които трябва да консумирате всеки ден, са плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни. Няма причина да ги изключвате или ограничавате от диетата си. Те са изключително полезни и важни.

Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати, от които имате нужда

Коментирай