Здраве и красота

Най-добрите съвети за околоочна грижа

Как да намалим тъмните кръгове и подпухването в околоочния контур

02.09.2021г. / 12 52ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата на лицето ни е изключително нежна и деликатна, което поражда необходимост да се грижим за нея с особено внимание. Но има една зона, която е още по-чувствителна и това е околоочният контур. Кожата в тази зона е много нежна, ефирна, тънка дори и лесно може да се нарани и възпали, поради което грижата за нея следва да бъде щадяща и с продукти с по-деликатна формула.

Това в никакъв случай не означава, че можем да пропуснем стъпки от бюти рутината като почистване, хидратация, подхранване, за да избегненм третирането с много продукти. Ако изберем подходящата козметика за нашия тип кожа не би трябвало да се притесняваме, че я натоварваме с много продукти, а напротив, така ще я предпазим за по-дълго от промените в структурата ѝ, които са неизбежни в хода на времето и най-вече с остаряването. Но не само напредъкът на възрастта е предизвикателство за красивата кожа, но и мръсният въздух, атмосферните условия, недостатъчно балансираният и здравословен режим на хранене.

За да запазим кожата си по-стегната и разбира се млада, бихме могли да правим различни неща, но по-важното е да сме последователни и отдадени на тях.

За да ви улесним в подбора им ще ви представим някои от най-добрите съвети за околоочна грижа.

Избор на околоочен крем

Когато избираме подходящ околоочен крем за нашата кожа трябва да се ръководим от няколко неща: възрастта ни, типа кожа, проблемите, които искаме да решим. В зависимост от възрастта например можем да изберем различен продукт.

Във възрастта 20-30 години обикновено се препоръчват продукти с по-лека и щадяща формула, чиято основна цел е да хидратират и освежат деликатната кожа. След 30-35 години кремът следва да е с по-тежък състав, с повече съставки, които спомагат за ограничаване белезите на стареене на кожата, които са неизбежни, разбира се. 

При избора на околоочна грижа се водим и от проблемите, за които търсим решение. Дали ни е необходим крем и маска, които са само за хидратация и подхранване или търсим продукт с антистареещ ефект, срещу подпухване и торбички или срещу намаляване на тъмните кръгове. В зависимост от нуждите на нашата кожа трябва да изберем най-подходящия продукт, съдържащ съставки, които помагат да решим съответния козметичен казус. 

Правилна употреба на продукта

Колкото и качествен околоочен крем да сте си купили, неговият ефект може да се изгуби с неправилна употреба. Важните моменти при нанасянето на крема е да го направите много нежно и внимателно. Нанесете крема деликатно около очите, без да търкате или дърпате кожата.

Тук важи правилото, че ако видите движение на кожата или сбръчкването ѝ вследствие на нанасянето на козметика, това означава, че използвате твърде голям натиск върху нея. Водете се от правилото, че ефект се постига с нежно и ефирно нанасяне на продукт. 

През деня или вечер да нанасям крем? И двете

Много често дамите се колебаят дали е необходимо да се слага околоочен крем и сутрин, и вечер преди лягане. Повечето дерматолози са категорични, че е добре да се нанася два пъти на ден. Това е препоръчително, тъй като сутрешната употреба на крем за тази деликатна зона има задачата да я предпази през деня от всички предизвикателства, на които е изложената кожата на лицето. 

Дневният околоочен крем е добре да съдържа съставки, които се грижат за хидратацията на кожата като например хиалуронова киселина и серамиди, както и съставки като витамин C, които се борят със свободните радикали, причинени от замърсяването на въздуха и стреса. Серамидите представляват липиди, които се срещат в кожата и спомагат за задържане на хидратацията ѝ.

Витамин C има и други ползи за красивата кожа, тъй като помага за изсветляването на тъмните кръгове около очите, както и допринася за изглаждане на фините бръчици в тази зона.

Функцията на вечерния околоочен крем е да възстанови кожата през нощта. За тази цел може да изберете крем с по-тежка формула за вечерна употреба. Ако се спрете на такъв продукт, ще сте спокойни, че няма да се отрази на състоянието на грима ви. Подобни кремове обикновено съдържат пептиди, които стимулират колагена и ретинола, а те от своя страна спомагат за възстановяването на клетките и за изглеждането на фините линии и бръчици.

Пачове срещу торбички под очите и подпухване

Пачовете за околоочен контур са идеално решение за сутрините, в които се будим подпухнали и искаме бързо да се разделим с неприятните торбички под очите. Пачовете имат бързо действие, намаляват подпухването и допринасят за усещането за свежест и лекота във външния вид. 

В зависимост от вашите нужди може да изберете различни пачове. Тези, които са с богато съдържание на пантенол и кофеин например са предназначени повече за дами с тъмни кръгове под очите.

Ако имате торбички под очите тогава подходящите пачове и маски са тези с хиалуронова киселина и кофеин, тъй като редуцират подпухването на кожата. 

Ако търсите пачове с антистареещ ефект, можете да се спрете на продукт с богато съдържание на антиоксиданти, ретинол, витамин C.

Някои пачове за околоочна грижа са обогатени с множество минерали, масла, пчелно млечице, масло от шеа и други. Освен че са много лесни за употреба, те са фини, нежни, а усещането след използването им е за лекота, като кожата е изключително мека и гладка. Пачовете са чудесен заместител на маските за околоочен контур.

Използвайте продукт със слънцезащитен фактор

Някои околоочни кремове съдържат SPF защита и можете да използвате един продукт с няколко приложения. Но ако кремът, който вече сте купили няма необходимата слънцезащита е добре да нанасяте такъв сутрин, дори и в не толкова слънчевите месеци. Слънчевата светлина влияе на пигментацията на кожата и може да усили тъмните кръгове, ако вече се "радвате" на такива.

За да се преборите с потъмняването на кожата около очите, както и нейната подпухналост, не забравяйте, че освен качествени продукти за грижа са важни три компонента от ежедневието: разнообразно хранене, достатъчно вода и пълноценен сън

Снимки: iStock

Коментирай