Здраве и красота

Причини за болезнен скалп

Имате ли усещането, че сякаш ви боли косата?

10.10.2021г. / 05 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някога сте имали усещането, че ви боли косата, а знаете, че това е невъзможно – е, възможно е. Практически косъмът няма как да предизвиква усещане за болка, но скалпът може, тъй като е богато снабден с нервни окончания. Оттук идва и усещането за болка в косата. Тя се наблюдава предимно след пускане на косите, когато са били стегнато вързани в опашка или кок, но може да се усеща и при пусната коса.

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Съществуват някои причини за поява на болезнен скалп. Кои са те?

Пърхот

Пърхотът е състояние на раздразнение на скалпа. То е много повече от обикновено лющене на кожата. Лющенето е последствие от различни възпаления в скалпа, най-вече предизвикани от гъбички и дрожди. Те могат да причинят сърбеж, дразнене, зачервяване, болка. Посъветвайте се с дерматолог, който да ви предпише подходящ шампоан и продукти в грижа за скалпа, които да окажат адекватен ефект върху състоянието ѝ.

Мастни натрупвания

Мазната кожа е склонна към натрупване на мастни отлагания по скалпа. По кожата на главата са съсредоточени множество мастни жлези, които произвеждат себум. Когато той се натрупа в излишество е възможно да се появи силно раздразнение, лющене, сърбеж, дори болка. Себумът има предназначение да защитава повърхностния слой на кожата на главата, но когато е в прекалено голямо количество, той може да предизвика проблеми. В такива случаи се налага облекчаване на омазняването чрез промяна във вида на употребяваните продукти за измиване. Изберете шампоан, който намалява омазняването и подсушава кожата.

3 стъпки за детокс на косата и скалпа

Свързани статии

Фоликулит

Фоликулит е състояние, при което се наблюдава бактериална инфекция на фоликулите на косъма. Образуват се гнойни пъпки, които могат да предизвикат не само сърбеж и дразнене, но и силна болка. Фоликулит може да се получи не само на скалпа, но и на всяка друга част от тялото, тъй като по цялата площ на кожата са разположени космени фоликули, придружени с малки мастни жлези.

Екзема

Екземата обикновено се появява по ръцете, краката, като засяга най-вече глезените, лактите, китките, пръстите, стъпалата. Може да се появи и около устните и очите, но може да засегне и скалпа. В такива случаи екземата може да е причината да се появи болка по кожата на главата.

5 неподозирани причини за поява на пърхот

Алодиния

Според клиника Кливланд, алодинията е друга възможна причина за поява на болка в кожата на главата. При това състояние скалпът става чувствителен на допир, което може да причини известна болезненост. За да облекчите състоянието си, не носете стегната опашка, не четкайте косата грубо и енергично и избягвайте измиване с агресивни продукти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Аnastasiya ( преди 2 месеца )
Бих искала съвет , кои точно продукти трябва да си закупя от магазина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар