Здраве и красота

Как да освежите грубата кожа по лактите и коленете

Натурални методи за омекотяване на загрубяла кожа

12.10.2021г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата по лактите и коленете обикновено е по-груба от тази на останалите места по тялото. Подпираме се на лактите си постоянно. Коленичим, за да вършим различни неща. Кожата на лактите и коленете ни постоянно е изложена на влиянието на атмосферните условия. В комбинация с процесите на стареене това създава предпоставки за загрубяване и потъмняване на кожата по тези места.

Третиране на загрубяла кожа през зимата

За щастие има някои ефективни начини да овлажните, омекотите и да върнете гладкостта на кожата по лактите и коленете. Ето как да успеете да го постигнете с натурални методи.

Краставица

За да подмладите кожата на коленете и лактите, можете да използвате краставица. Тя съдържа предимно вода, която овлажнява кожата в дълбочина. Прилагането на сурова краставица директно върху кожата на лактите и коленете изсветлява кожата и коригира грубостта ѝ, връщайки мекотата и еластичността ѝ. В допълнение краставицата помага за отстраняването на натрупаните мъртви кожни клетки.

Куркума и мед

Куркумата съдържа много мощни антиоксиданти, които се борят с възпаленията и стареенето на кожата. Медът има силни подхранващи и хидратиращи свойства. Тази комбинация може да върне мекотата на загрубялата кожа, ако се прилага редовно. Смесете 1 супена лъжица мед с 1 чаена лъжица куркума на прах. Разбъркайте добре и намажете лактите и коленете. Оставете да действа 1 час. След това изплакнете. За по-добри резултати оставяйте да действа за през нощта под компрес.

7 начина да се справите с напуканите пети през зимата

Зехтин и захар

За да подмладите кожата на лактите и коленете е нужно и да я ексфолирате редовно. С подходящия натурален ексфолиант ще премахнете натрупаните мъртви клетки и ще върнете мекотата ѝ. За целта смесете равни части зехтин и захар. Разбъркайте и втрийте сместа с пръсти в засегнатите зони. Масажирайте за 5 до 10 минути. След това изплакнете обилно с вода.

Прясно мляко и сода за хляб

Млякото има ексфолиращи свойства. То допринася за просветляването на кожата и премахването на тъмните петна по нея. Содата също има изсветляващи свойства. Тя премахва мъртвите клетки и стимулира обновяването на новите клетки под мъртвия горен слой. Смесете 1 супена лъжица прясно мляко с 1 супена лъжица сода. Втрийте с масажиращи движения в кожата на лактите и коленете. Търкайте 2-3 минути, за да не нараните твърде много кожата. Изплакнете. Правете тази процедура всеки ден.

Ако имате суха кожа, никога не правете тези неща!

Коментирай