Здраве и красота

4 начина да използвате ябълки за красиви кожа, коса и тяло

Ябълчената киселина има ексфолиращ и подхранващ ефект

15.10.2021г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълките и съдържащата се в тях ябълчена киселина са мощни ексфолианти, съдържащи богата гама от вещества, ценни за кожата и косата. Маските, ексфолиантите, скрабовете с ябълки могат да подарят на кожата и косата ви хидратиращи, стимулиращи и обновяващи сезонни ефекти, с които да заблестят с нова сила. През есента ябълките могат да бъдат открити в изобилие, а както знаем, сезонните продукти са и най-полезните.

Ябълките, особено червените сортове, са много богати на полифеноли – антиоксиданти, които имат силен антистареещ и противовъзпалителен ефект. Те са много богат източник на витамини от група В.

Домашни разкрасяващи маски, които ще ви трябват тази есен

Ябълчената киселина се причислява към алфа-хидрокси киселините, които имат изключителен ексфолиращ ефект. Те стимулират обновяването на кожните клетки, намаляват бръчките и признаците на стареене, изглаждат тена.

Ябълчената киселина има и хидратиращ ефект, който допълва ексфолирането. Тя допринася не само за отстраняване на мъртвите кожни клетки, но и помага за задържането на влагата в кожата – нещо изключително важно за запазване на нейната младост и жизненост.

Тъй като ябълките са най-естественият източник на ябълчена киселина, те могат успешно да се използват в красотата и поддръжката на кожата и косата здрави.

Ексфолираща маска за лице с ябълково пюре

Съставки:

  • 2 супени лъжици пюре от ябълки;
  • 1 супена лъжица смлян овес;
  • 1 чаена лъжица мед;
  • 2 чаени лъжици лимонов сок, пресен.

Смесете всички съставки в блендер. Разбийте. Нанесете получената маска върху лицето и шията. Оставете да действа 10 минути. Отмийте с масажиращи кръгови движения.

3 есенни маски за коса с тиква

Почистваща маска за скалп и коса

Съставки:

  • ½ чаша ябълково пюре (смлени и прецедени ябълки).

Това е единствената съставка, която ще помогне на скалпа ви да се ексфолира и стимулира натурално. Нанесете ябълковото пюре върху влажна коса. Увийте с кърпа и изчакайте да подейства минимум 20 минути. След това измийте и нанесете балсам. Ябълковото пюре отмива замърсяванията, премахва мъртвите клетки от скалпа, както и наслагванията от себум и мръсотия, стимулирайки обновяването на космените фоликули.

Свързани статии

Пилинг с ябълков оцет

Маски с есенни плодове за красива кожа

Съставки:

  • 1 супена лъжица суров органичен ябълков оцет;
  • ½ лимон.

В купа изсипете ябълковия оцет. Изстискайте лимона и добавете сока в купата. Разбъркайте добре. Нанесете с памучен тампон върху лицето, като избягвате зоната около очите. Втрийте пилинга с кръгови движения. Оставете да подейства няколко минути. Измийте и нанесете овлажняващ крем.

Пилинг за тяло

3 есенни маски за коса срещу косопад

  • 1 чаена лъжица суров нефилтриран ябълков оцет;
  • 1 супена лъжица ябълково пюре.

Смесете двете съставки. Нанесете върху влажна кожа по цялото тяло, като избягвате деликатните зони. Втрийте с кръгови движения. Оставете да действа върху кожата 10-15 минути. Измийте и нанесете овлажняващ крем.

Коментирай