Здраве и красота

Популярни митове за въглехидратите, в които още вярваме

Те не са врагът на стройната фигура – ето защо

26.10.2021г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите все още са един от най-противоречивите макронутриенти по отношение на диетата, отслабването, покачването на мускулна маса. Все още се ширят множество митове за тях, защото в последните десетилетия въглехидратите биваха обвинявани за наднорменото тегло като единствен виновник.

Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати, от които имате нужда

Премахването им от храненето и свеждането им до абсолютен минимум за сметка на протеините и мазнините дава бързи резултати в отслабването, но полезно ли е това наистина за здравето?

Въглехидратите съдържат основни хранителни вещества, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно всеки ден. Те заемат важна част от редица функции в тялото, затова премахването им в дългосрочен план не е добра алтернатива.

Кои са митовете за въглехидратите, които все още имат своите поддръжници?

Въглехидратите ви карат да напълнявате

Приемът на въглехидрати и покачването на теглото са две неща, които изглежда сякаш имат пряка взаимовръзка, но това не е така. Нито въглехидратите, нито мазнините сами по себе си причиняват напълняване, смятат учени от Intermountain Care в щата Юта, цитирани от healthline.com. Всичко се свежда до приема на количество калории и тяхното съотношение, както и нивото на физическа активност. Ако не изразходвате калории с двигателен режим, а приемате повече храна, това неминуемо води до напълняване без значение дали консумирате въглехидрати или не.

Ползи от консумацията на въглехидрати всеки ден

Всички въглехидрати са еднакви

Учудващо е, но все още има хора, които вярват в този мит. Въглехидратите съвсем не са еднакви. Най-общо се делят на прости и сложни. А най-опасни за талията и здравето като цяло са добавените рафинирани захари във всичките им форми.

Сложните въглехидрати имат най-слабо въздействие по отношение на кръвната захар и инсулина. Зеленчуците, зърнените храни, бобовите растения и пълнозърнестите продукти съдържат сложни въглехидрати, но наред с тях съдържат фибри, протеини и мазнини, които са важни за здравословното протичане на обмяната на веществата.

7 от най-полезните въглехидрати

Плодовете съдържат прости и сложни въглехидрати, но те също нямат същия вреден ефект, какъвто имат добавените захари, защото съдържат изобилие от фибри, витамини, минерали, антиоксиданти. Всички те забавят усвояването на глюкозата.

Нисковъглехидратното хранене завинаги е ключът към стройната фигура

В дългосрочен план премахването на въглехидратите или свеждането им до минимум може да има много нежелани и дори опасни ефекти. Освен че тоталното им ограничаване е много трудно, това може да навреди на всички органи, системи и функции в тялото ви, дори на емоциите. В плодовете, зеленчуците, зърнените и пълнозърнестите храни се съдържа изключително разнообразие от различни видове въглехидрати, в чиито състав влизат и други вещества, от които тялото се нуждае. Премахването на въглехидратите лишава организма от ценни хранителни елементи.

Свързани статии

Трябва да избягвате всички захари

Не всичко, което съдържа захар, е вредно. Добавените и рафинираните захари са тези, които не е нужно да присъстват в диетата ви, защото ви дават само празни калории без никаква хранителна стойност. Захарите в плодовете обаче са необходими, защото наред с тях плодовете съдържат витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Според Medical News Today, премахването на плодовете от диетата може сериозно да навреди на здравословния начин на живот и състоянието на организма.

5 признака, че не ядете достатъчно въглехидрати

Гликемичният индекс е най-важният показател за въглехидратите и тяхното влияние върху кръвната захар

Гликемичният индекс наистина е важен показател за това как дадена храна предизвиква покачване на кръвната захар, но той не е единственият показател за това. Гликемичният индекс показва времето, за което въглехидратите се разграждат до глюкоза в тялото. Другият също толкова важен показател, е гликемичният товар, който показва реално колко нетни въглехидрати натоварват организма ви. Още един важен момент от храносмилателния процес е това дали приемаме въглехидратите самостоятелно или придружени от другите незаменими макронутриенти – протеините и мазнините. В тяхната компания въглехидратите се усвояват много по-бавно.

Коментирай