Здраве и красота

Брахми или бакопа мониери – билка с невероятни ползи за косата

Здраве и красота от аюрведа

08.11.2021г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена мечтае за буйна, гъста, здрава и лъскава коса. Здравето на косата зависи от това с какво се храните и разбира се, как се грижите за нея отвън. Древната мъдрост на аюрведа предлага една прекрасна билка, с която да се погрижите за косата си. Това е брахми или бакопа мониери – билката, наричана „билка на благодатта“ в тази древна култура.

5 лесни и бързи трика за красива коса

Брахми е една от най-популярните билки в аюрведа заради потенциалните си лечебни действия. Растението притежава отлични свойства, благодарение на които косата расте здрава и жизнена. Свойствата си дължи на мощни съединения, наречени бакозиди, които имат положителни ефекти върху косата и тялото. Брахми съдържа и алкалоиди, които могат да спомогнат за подобряване здравето на мозъка, паметта, съня, цялостното здраве, според beautyglimpse.com.

Какви са ползите от брахми (бакопа мониери) за косата?

Намалява косопада

Прах или пудра от брахми може да подпомогне спирането на косопада и да насърчи израстването на нова коса. Билката доставя ценни хранителни вещества в косъма и неговата основа, като това стимулира растежа, укрепва корените и подобрява образуването на фоликули.

Как да направите косата блестяща с домашни средства

Намалява накъсването и нацепването на краищата

Нацепените, сухи и накъсани краища правят косата да изглежда в лошо състояние. Можете да овладеете този проблем с помощта на брахми. Билката има свойството да изглажда косъма, да връща лъскавия му вид и да предотвратява нацепването на краищата.

Премахва пърхота

Маските с брахми и редовното включване на билката в рутината в грижа за косата може да намали появата на пърхот заедно с всички симптоми, придружаващи този кожен проблем. Брахми осигурява повече влага за скалпа, като по този начин намалява сухотата и лющенето на кожата, като потиска и появата на пърхот.

4 аюрведа маски за лице, намаляващи бръчките

Рецепти за грижа за косата с брахми:

Свързани статии

Маска с брахми

В купичка сложете 2 супени лъжици прах от брахми. Може да добавите малко прах от ашваганда или амла. Добавете малко вода, като разбърквате постоянно, докато се получи гладка паста. Консистенцията, която трябва да получите, трябва да наподобява гъстота на кисело мляко. Нанесете върху косата, като разнесете от корените до върха. Оставете да изсъхне напълно преди да отмиете с топла вода.

Аюрведа маски за лице

Билкова инфузия с брахми за изплакване

В буркан сложете 2 супени лъжици пудра от брахни, 1 чаена лъжица прах от ашваганда, същото количество тулси, нийм и амла. Сварете 2 чаши вода. Залейте праховете с нея. Затворете буркана и го оставете да престои една нощ. На следващия ден прецедете течността. Използвайте за изплакване на косата след измиване.

Аюрведа ритуали за повече здраве

Паста с брахми за подхранване и успокояване на скалпа

В една чаша кокосова вода добавете 3-4 супени лъжици прах от брахми и 2 супени лъжици прах от амла. Разбъркайте много добре, докато се образува гладка паста. Ако се налага, добавете още от билковите прахове до получаване на гладка консистенция. Нанесете върху скалпа с масажиращи движения. След това разнесете по дължина на косата. Оставете да подейства 1-2 часа. Измийте и изплакнете с инфузията.

Коментирай